Klasik dönem Osmanlı İmparatorluğu yönetim sisteminde olağanüstü hal ve uygulamaları (XVI. ve XVII. yüzyıl)
Classical age state of emergency applications in Ottoman Empire management system (XVI. and XVII. century)
- Tez No: 621885
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Olağanüstü Hal, Osmanlı İmparatorluğu, Celali İsyanları, Depremler, Yangınlar, İsyanlar, Stade of Emergency, Ottoman Empire, Jelali Revolts, Earthquake, Fire, Revolt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnsan varoluşundan beri birçok doğal ve beşeri tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. Savaş tehlikesi, isyan, doğal afetler, yangın gibi can ve mal kaybına neden olan bu olaylar sosyo-ekonomik olarak devletleri ve milletleri etkilemiştir. Devletler tarafından bağımsızlıklarını zedeleyecek bu olaylar, olağanüstü yönetime sebep olmuştur. Devletin amacı olağan döneme ivedilikle geri dönmektir. Bu çalışmada 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı Devleti'nde meydana gelen olağanüstü olaylar ve bu olaylarla nasıl başa çıkıldığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In history too many natural disasters and public revolt has been occurred. War danger, revolt, natural disaster, fire type events effects nations socio-economic situation and caused too many economic and life loss. These events thereat nations independence and force the governments to apply emergency applications. Governments main aim vas immediately return back to regular management systems. The subject of this study is the emergency applications of Ottoman Empire due to emergency situations in 16. and 17. century.