The root causes of separatist movements in the European Union: A comparative analysis of Catalonia and Flanders
Avrupa Birliği'nde ayrılıkçı hareketlerin temel sebepleri: Katalonya ve Flaman Bölgesi üzerine karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 622025
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ayrılıkçı Hareketler, Ayrılma, Özerklik, Avrupa Birliği, Katalonya, Flaman Bölgesi, Separatist Movements, Secession, Autonomy, European Union, Catalonia, Flanders
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin amacı, Avrupa Birliği ülkelerinde meydana gelen ayrılıkçı hareketlerin kökenindeki temel sebepleri araştırmaktır. Son yıllarda Katalonya vakası ile popüler hale gelen ayrılıkçı hareketlerin, AB ülkelerinde halihazırda belli bir özerklik seviyesine sahip bölgeler üzerinde bir domino etkisi yaratması ihtimali birlik için büyük bir endişe kaynağı haline gelmiştir. Bu sebeple, Katalonya'daki gelişmeler diğer AB ülkeleri ve ayrılıkçı eğilime sahip olan bölgeler tarafından da yakından takip edilmektedir. Ayrılıkçı hareketler, hem ulusal düzeyde hem de uluslararası güvenlik açısından önemli bölgesel tehditler olarak kabul edilmektedir. Nitekim, ulus devletlerin toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit olmalarının yanısıra bu hareketler, AB'nin ulus-üstü entegrasyon politikasına da engel teşkil ederek birliğin bölgedeki politik varlığını zayıflatma potansiyeline sahiptir. Bu tezde Katalonya ve Flaman Bölgesi vakalarının arkaplanındaki temel sebepler tespit edilerek, karşılaştırmalı analiz yöntemiyle AB üyesi ülkelerde gözlemlenen ayrılıkçı hareketlerin sebeplerine yönelik genel bir çerçeve çizilmiştir. Bu doğrultuda, AB üyesi ülkelerde yaşanan bu eğilimlerin 'kimlik' ve 'milliyetçilik' gibi kavramlarla legalize edilmeye çalışıldığı, ancak yaşanan bu problemin kökenindeki en büyük belirleyicilerin ekonomik fenomenlere dayandığı tespit edilmiştir. Buna göre, Katalonya ve Flaman Bölgesi vakalarının kökenleri karşılaştırmalı analiz yöntemiyle incelendiğinde, ekonomik anlamda belli bir güce ve zenginliğe sahip bölgelerin ayrılıkçı eğilimler göstermeye daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Bir diğer ifadeyle, politik olarak bağlı oldukları ulus-devletlerden daha üst düzey bir refah seviyesine sahip Katalonya ve Flaman Bölgesi gibi bölgelerde ayrılıkçı hareketlerin gözlemlenme olasılığının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to inquire the root causes of separatist movements in European Union states. The possibility that separatist movements, which have become popular with the case of Catalonia in recent years, will have a domino effect on the territories which already have a certain level of autonomy in the EU states has become a major concern for the union. Therefore, current developments in Catalonia are closely followed by other EU states and territories with separatist tendencies. Separatist movements are considered as important territorial threats both at national and international security level. However, in addition to being a threat to the territorial integrity of nation-states, these movements have the potential to undermine the EU's supranational integration policy and weaken the political presence of the union in the territory. In this thesis, the root causes behind the cases of Catalonia and Flanders have been identified and a general framework has been drawn for the causes of separatist movements observed in the EU member states by comparative analysis method. Accordingly, it has been determined that these tendencies in the EU member states are tried to be legalized with the concepts such as 'identity' and 'nationalism', yet on the contrary, the most substantial determinants of this issues are based on economic phenomena. Thus, when the roots of the cases of Catalonia and Flanders are analyzed through comparative analysis, it is observed that the territories with a certain power and wealth in economic terms are more prone to demonstrate separatist tendencies. In other words, it is concluded that separatist movements are more likely to be observed in territories such as Catalonia and Flanders which have a higher level of welfare than the nation-states of which they are a part.