Şizofreni hastalarında intihar davranışı ile nörobilişsel işlevler, sosyal biliş ve iç görü arasındaki ilişki
The relationship between suicide and neurocognitive function, social function and insight in schizophrenia patients
- Tez No: 534862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İntihar, Bilişsel İşlevler, Schizophrenia, Suicide, Cognitive Functions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Psikotik bozukluklar artmış intihar riskine sahip hastalıklardır ve intihar, şizofreni hastalarının ana ölüm nedenlerinden biridir. Şizofrenide bilişsel bozulma uzun süredir bilinen bir belirtidir. Şizofrenide, hem genel hem de spesifik olarak intihar ve biliş arasındaki ilişki belirsizdir. Bu nedenle bu konu hala araştırılması gereken bir alan olarak önemini korumaktadır. Şizofreni hastalarında intihar öngörücülerini belirlemek çok önemlidir, tedavi sürecini belirleyen en önemli unsurlardan biridir ve birçok risk faktörü hala belirsizdir. Bu çalışmanın amacı, şizofreni hastalarında yaşam boyu olan intihar davranışı ile yürütücü işlevler , karar verme, bilişsel esneklik, dürtüsellik, yüz tanıma ve içgörü arasındaki ilişki araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Polikliniğinden takipli olan, DSM 5'e göre Şizofreni tanısı konulmuş olup,klinik remisyonda olan, en az bir kez intihar davranışında bulunmuş olan 36 hasta ve yine Şizofreni tanısı konulmuş olup yaşamları boyunca hiç intihar girişinde bulunmamış olan 41 hasta grubu dahil edilmiştir. Hastalara SCID-I uygulandı. Ek tanı alanlar ve Calgary Depresyon ölçeğinde 5 puan üstü alanlar dışlandı. Sosyodemografik veri ölçeği, İntihar Düşüncesi ölçeği, Beck İçgörü Ölçeği, Pozitif ve Negatif Sendrom ölçeği (PANSS) uygulandı. Sonrasında Cambridge Nörofizyolojik Değerlendirme Bataryası (CANTAB) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda 2 grup arasında, SWM (Yürütücü işlevleri değerlendiren Görsel Çalışma Belleği Testi), SST (Motor dürtüselliği değerlendiren, Sinyal Durdurma Testi) , İED (Bilişsel esnekliği değerlendiren, İçsel/Dışsal Boyutlu Set Değiştirme Testi) ve ERT (Sosyal bilişi değerlendiren , duygu tanıma testi) arasında anlamlı bir fark bulunmamış olup, CGT' de (motor dürtüselliği, muhakemeyi ve karar vermeyi ölçen Cambdrige Kumar Testi) risk alma ve gecikme kaçınganlığında anlamlı fark bulunmuştur. Artmış içgörü puanları ile intihar davranışı arasında da pozitif yönde anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç: Şizofrenide intihar davranışı ve risk faktörleri hala belirsiz bir konudur. Bu konuda çalışmalar önemini korumaktadır. Bizim çalışmamızda CGT ve hastalığa dair içgörü dışında diğer testlerde anlamlı fark bulunmasa da daha geniş örneklemde tekrar çalışılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psychotic disorders are diseases with increased risk of suicide and suicide is one of the main causes of death in schizophrenia patients. Cognitive impairment in schizophrenia has long been known. In schizophrenia, the relationship between suicide and cognition, both general and specific, is unclear. Therefore, this issue still remains important as an area to be explored. It is very important to determine suicidal predictors in patients with schizophrenia. It is one of the most important factors determining the treatment process and many risk factors are still uncertain. The aim of this study is to investigate the relationship between lifelong suicidal behavior and executive functions, decision-making, cognitive flexibility, impulsivity, facial recognition and insight in schizophrenia patients. Method: This is a cross-sectional study. The study included 36 patients who were diagnosed as schizophrenic according to DSM-5, followed up from Erenköy Psychiatric Disorders Hospital Policlinic, who had clinical remission and who had at least one suicidal behavior. And 41 patients who were diagnosed with schizophrenia and had no suicidal attempt during their lifetime were included in the study. SCID-I applied to patients. Subjects with additional diagnoses and those with 5 points above the Calgary Depression Scale were excluded. Sociodemographic data scale, Suicide Idea Scale, Beck Insight Scale, Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) were applied. The Cambridge Neurophysiological Assessment Battery (CANTAB) was then administered. Results: In our study, There was no significant difference between SWM (Visual Study Memory Test which evaluates executive functions), SST (Motor Impulsivity Evaluator, Signal Stop Test), IED (Evaluating Cognitive Flexibility, Internal / External Dimension Set Replacement Test) and ERT (Emotion recognition test evaluating social cognition). In CGT (Cambdrige Gambling Test which measures motor impulsivity, reasoning and decision-making), significant difference was found in risk taking and latency avoidance. Significant differences were also observed in positive direction between increased insight scores and suicidal behavior. Conclusion: Suicidal behavior and risk factors are still uncertain in schizophrenia. Studies on this subject remain important. In our study, although there is no significant difference in tests other than CGT and the insight of the disease, it is recommended to re-study in a larger sample.