Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne warfarin kullanımına bağlı yüksek ınr düzeyi ilebaşvuran hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of the inpatients who apply with high inr-level due to warfarin use- a retrospective descriptive study
- Tez No: 622181
- Danışmanlar: UZMAN İRFAN ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Warfarin, INR, Mortalite, Kanama, Birinci Basamak, Warfarin, INR, Mortality, Bleeding, Primary Health Care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde en çok kullanılan oral antikoagülan olan warfarinin doz aşımı durumunda ciddi komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada warfarin tedavisi alan ve INR yüksekliği ile hastanemize başvuran hastalarda meydana gelen komplikasyonların demografik analizi ve mortalite üzerine etkili faktörler araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza hastanemize herhangi bir nedenle başvurmuş warfarin tedavisi alan, INR değeri en az 4 olan ve hastanemizde yatışı yapılmış tüm hastalar dâhil edildi. Çalışma retrospektif olarak incelendi. 187 hastanın hastane yatış epikrizleri okunarak hastaneye başvuru şikayeti, hangi kliniğe yattığı, warfarin kullanım durumu, INR değeri, komorbid hastalıkları, kan transfüzyonihtiyacı, tedavi sonucu sağlık durumu, warfarin kullanım endikasyonu, warfarini hangi kliniğin başladığı öğrenildi. Hastanemizden tedavi sonucu taburcu olan 116 hastaya (71 hasta hasane içi exitus) telefon ile iletişime geçilerek warfarin kullanma süresi, takip sıklığı, birinci basamağa başvuru durumu, doz değişimini hangi kliniğin yaptığı, warfarin kullanımıyla ilgili eğitim alıp almadığı soruldu. Warfarin eğitim alma kriteri olarak Türk Kardiyoloji Derneğinin 2008 yılında yayınlanan warfarin kullanan hastalar için hazırlanan klavuz esas alındı. 116 hastadan telefon numarası olmayan, bilgi vermek istemeyen, telefona cevap vermeyen ve hastanemizden taburculuk sonrasında ex olan 43 hastadan bilgi alınamadı. Bulgular: Araştırma popülasyonu 87 kadın 100 erkek olmak üzere 187 hastadan oluştu. Tüm hastaların ortalama yaşı 64,1±17,6 yıl di.Tüm popülasyonda kanama (%22,4), nefes darlığı (%18,2), bilinç bulanıklığı (%17,1) ve bulantı/kusma (%9,6) en yüksek yatış şikayetleri olarak saptandı. Hastaların %34,2' sinde INR düzeyi 10' un üzerinde idi. Warfarin kullanımında en yüksek endikasyon AF idi. En yüksek komorbidite hipertansiyon olarak saptandı. Mortalite üzerinde etkili olan prediktörler göğüs ağrısı (HR=3,808; p=0,012) ve hematemez (HR=3,688; p=0,033) olarak saptandı. Ulaşılan hastalardan birinci basamağa warfarin doz ayarı için başvuran hasta sayısı 23 (%12,3) idi. Hastaların takibi kardiyoloji, evde sağlık hizmetleri, kardiyovasküler cerrahi ve nöroloji (sırasıyla %16, %6,4, %5,9, %4,3 ) tarafından yapılıyordu. Warfarin kullanım eğitim durumu %36,8 idi. Sonuç: Warfarin sık kontrol gerektiren bir ilaç olmakla birlikte ek alınan ilaç, eşlik eden hastalık, hastaların warfarin kullanımı hakkında bilgilendirilmesi tedaviyi asıl yönlendiren faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmeti bu hastaların kontrolü ve 2./3. basamaklara yönlendirileceği ve warfarin kullanımı konusunda eğitim verileceği yer olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Today, in case of warfarin overdose which is the most widely used oral anticoagulant, serious complications arise. In this study, we searched demographic analysis of complications of patients who took warfarin treatment and admitted to our hospital with high INR levels and factors affecting mortality. Materials and Methods: All inpatients of our hospital who were admitted to our hospital for any reason and took warfarin therapy, INR values at least 4 were included to our study. Studies were analyzed retrospectively. By reading 187 patients hospitalization epicrisis; complaints for hospital admission,admission to the clinic in which made, warfarin use cases, INR values, comorbid diseases, the need for blood transfüzyon, health status after treatment , warfarin indication, the clinic started warfarin data were learned. In our hospital treatment as a result of which 116 were to phone the patient is discharged (71 patients was in ex) and duration of warfarin use, frequency of follow, primary health care application status, dose changes which is doing by a clinic, education regarding the use of warfarin data were asked. Warfarin receive training criteria was predicated on guidelines prepared by Turkish Society of Cardiology for patients who use warfarin were published in 2008. Could not get information from 116 patients with no phone number, do not want to give information, that does not answer the phone and 43 ex patients after discharge from our hospital. Findings: The study population consisted of 187 patients, including 87 women to 100 men. The mean age of all patients was 64.1 ± 17.6 years. Bleeding (22.4%), dyspnea (18.2%), confusion (17.1%) and nausea / vomiting (9.6% ) had the highest hospitalization complaints in all population. 34.2% of patients' INR level was over 10. The highest indication of warfarin use was AF. Hypertension was found to be highest comorbidity. Predictors which have effect on mortality were detected respectively as chest pain (HR = 3.808; p = 0.012) and hematemesis (HR = 3.688; p = 0.033). The number of reached patients who admitted in primary care for dose adjustment of warfarin patients were 23 (12.3%). Follow-up of patients were done by cardiology, home health care, cardiovascular surgery and neurology (respectively 16%, 6.4%, 5.9%, 4.3%). Warfarin education was 36.8%. Conclusion: Although warfarin is a drug that requires frequent monitoring, received additional drug, informing patients about the use of warfarin, are emerging as the main factors that guide treatment. Primary health care is emerging as the destination of control of these patients and forwarded to 2/3. health cares and training the use of warfarin.