The influence of cultural products consumption on customers' perceptions and intentions towards a country and its products: A field study on Turkish cultural products in the Middle East and North Africa region
Kültürel ürün tüketiminin bir ülke ve ürünlerine yönelik müşterileri algı ve niyetelerine etkisinin incelenmesi: Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki Türk kültürel ürünleri üzerinde bir araştırma
  1. Tez No: 622443
  2. Yazar: YASER ABDULHAMEED NAJI AHMED ALDHABYANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFİDAN BARIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Ürünler, Ülke Marka İmajı, Ulusal Steriotip, Ziyaret Niyeti, Satın Alma Niyeti, Cultural Products, Country Brand Image, National Stereotype, Visit Intention, Purchase Intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu araştırmada, Türk kültürel ürünleri tüketiminin, MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesindeki tüketicilerin Türkiye'yi ziyaret etme ve Türk ürünlerini satın alma niyeti ile Türkiye'nin ülke imajı ve sahip olduğu ulusal steriotip yargıları ve algılar üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, kültürel ürün tüketimine değişkenleri, ülke marka imajı ve ulusal steriotip, ziyaret ve satın alma niyeti değişkenleri arasındaki ilişkileri araştırmak için tasarlanmıştır. Bu çalışmada araştırmanın değişkenleri arasındaki nedensel ilişkilerin araştırılması için nicel araştırma tekniği olan Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmıştır. Analiz için SPSS 24 ve Amos 24 istatistiksel paketleri kullanılmıştır. Veriler, 12 Aralık 2018 ve 7 Şubat 2019 tarihleri arasında internet üzerinden (değişik sosyal medya platformları aracılığıyla) toplanmıştır. Toplanan 865 yanıtın tamamı analiz için kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, Türk Sanatı ve mirasi kültürel ürünleri (miras, el sanatları, mimarlık sanatları ve moda) tüketiminin, tüketicilerin Türkiye'yi ziyaret etme ve Türk ürünlerini satın alma niyetlerini ve aynı zamanda Türkiye'nin ülke imajına ve Türkiye'nin ulusal stereotipine yönelik algılarını etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, Türk medya-kültürel ürünlerinin (diziler, filmler, müzik ve ünlüler) tüketicilerin Türkiye'yi ziyaret etme niyetlerinin yanı sıra, Türkiye'nin ülke imajı ve Türkiye'nin ulusal stereotip konusundaki algılarını da etkilediği verilerine ulaşılmıştır. Bununla birlikte, Türk medya-kültürel ürün tüketiminin tüketicilerin Türk ürünlerini satın alma niyetlerini önemli ölçüde etkilemediği sonucuna varılmıştır. Çalışmada elde edilen analiz sonuçları, Türkiye'nin ülke marka imajının, tüketicilerin Türkiye'yi ziyaret etme ve Türk ürünlerini satın alma niyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Öteyandan, çalışma bulgularımız, ülke marka imajının, Türk kültürel ürünleri ile Türkiye'yi ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkide aracı role sahip olduğunu, ayrıca Türk kültürel ürünleri ile Türkiye ürünlerini satın alma niyeti arasındaki ilişkide de aracı bir rol oynadığını göstermiştir. Çalışmanın sonucu, Türkiye'nin sahip olduğu ulusal steriotiplerin, MENA bölgesi tüketicilerin Türkiye'yi ziyaret etme ve Türkiye ürünlerini satın alma niyetlerini ve aynı zamanda Türkiye'nin ülke imajına ilişkin algılarını önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Öteyandan, çalışma bulgularımız, ulusal steriotipin bir yandan Türk kültürel ürünleri ve Türkiye'yi ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkide, bir yandan da Türk kültürel ürünleri ile Türkiye ürünlerini satın alma niyeti arasındaki ilişkideki aracı rolünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the impact of the consumption of Turkish cultural products on the MENA region's consumers' intention to visit Turkey and purchase Turkish products as well as on their perceptions of Turkey's country brand image and Turkey's national stereotype. The study designed to investigate the relationships between cultural products consumption variables, country brand image variable, national stereotype variable, and visit and purchase intentions variables. In order to investigate the causal relationships between the variables of the study, the Structural Equation Modeling (SEM) as a quantitative research technique was used. SPSS 24 and Amos 24 statistical packages were used for the analysis. The data was collected via the internet (via various social media platforms) between the 12th of December 2018 and the 7th of February 2019. All 865 answers collected has been used in the analysis. The research findings revealed that Turkish art and heritage cultural products (heritage, crafts, architecture arts, and fashion) consumption significantly influence consumers' intentions to visit Turkey and purchase Turkish products as well as their perceptions toward Turkey's country brand image and Turkey's national stereotype. Further, the results indicated that consumption of Turkish media cultural products (Series, movies, music, and celebrities) significantly influence consumers' intentions to visit Turkey as well as their perceptions toward Turkey's country brand image and Turkey's national stereotype. However, the consumption of Turkish media cultural products does not significantly influence consumers' intentions to purchase Turkish products. The results of this study indicated that Turkey's country brand image has a significant positive effect on consumers' intentions to visit Turkey and purchase Turkish products. Moreover, the findings revealed that country brand image has a mediational role in the relationship between Turkish cultural products and intention to visit Turkey and has a mediational role in the relationship between Turkish cultural products and intention to purchase Turkish products. The findings demonstrated that Turkey's national stereotypes significantly influence MENA region consumers' intentions to visit Turkey and purchase Turkish products as well as their perceptions toward Turkey's country brand image. Further, our study findings support for the mediational roles of national stereotype in the relationship between Turkish cultural products and intention to visit Turkey. Also, the national stereotype has a mediational role in the relationship between Turkish cultural products and the intention to purchase Turkish products.