İşyeri rekreasyonunun çalışan verimliliğine etkisi
The effect of employee recreation on employee productivity
  1. Tez No: 622492
  2. Yazar: ANIL ONUR MERCANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Rekreasyonu, Çalışan Verimliliği, Rekreasyonel Aktivite, Employee Recreation, Employee Productivity, Recreational Activity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İnsan faktörü, çalışan verimliliğinin keskin ve kolay bir şekilde değerlendirilmesini engellese de verimliliği yukarılara taşımak konusundaki önemi göz ardı edilmemesi gereken hassas bir unsurdur. Bu nedenle hem insanın daha verimli çalışmasını sağlayacak hem de insanlar üzerinde hiçbir olumsuz etkisi bulunmayacak her fırsat iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu noktada rekreasyonun yapılandırıcı gücünü kullanmak etkili bir çözüm yolu olarak değerlendirilebilir. Bu görüş çerçevesinde araştırmanın amacı, işyeri rekreasyonunun çalışan verimliliği üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın birinci bölümü ihtiyaç duyulan ölçeğin geliştirilmesi ile ilgili süreci kapsamaktadır. Bu bölümde keşfedici sıralı desen ölçek geliştirme modeli dikkate alınarak Rekreasyon Odaklı Çalışan Verimliliği Ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümü, işyeri rekreasyonunun çalışan verimliliğe olan etkisini incelemek amacıyla yürütülen deneysel araştırma sürecini içermektedir. Deneysel araştırma süreci Solomon Dört Grup Modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde veriler, Rekreasyon Odaklı Çalışan Verimliliği Ölçeği aracılığıyla toplanmış ve ardından analiz işlemleri yürütülmüştür. Araştırma sonucunda işyeri rekreasyon programının çalışan verimliliği üzerinde olumlu ve büyük bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the human factor prevents sharp and easy evaluation of employee productivity, it is a sensitive element that should not be overlooked in order to increase productivity. For this reason, every opportunity should be well considered, both to make people work more productively and have no negative effect on people. At this point, using the constructive power of the recreation can be considered as an effective solution. The aim of the research within this framework is to examine the effect of recreational activities on employee productivity. The first section of the study covers the process of developing the required scale. In this section, The Recreation-Based Employee Productivity Scale has been developed by considering scale development model of sequential exploratory design. The second section of the study includes the experimental research process conducted to examine the effect of employee recreation on employee productivity. The experimental research process was carried out within the framework of the Solomon Four Group Design. In this section, data were collected by means of The Recreation-Based Employee Productivity Scale and then analysis was conducted. As a result of the study, it was found that employee recreation program has a positive and large effect on employee productivity.