Açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme strateji ve ortam tercihlerinin Hofstede'nin kültürel boyutlarına göre farklılıkları
The differences of learning strategies and environmental preferences of open and distance learners considering the cultural dimensions of Hofstede
  1. Tez No: 622493
  2. Yazar: ASLI TALTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ERDEM AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Açık ve uzaktan öğrenme, Hofstede'nin kültürel boyutları, Bireycilik ve Toplulukçuluk, Öğrenme stratejileri, Öğrenme ortamları, Open and distance learning, Cultural dimensions of Hofstede, Individualism and Collectivism, Learning strategies, Learning environments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme ortam ve strateji tercihlerinin Hofstede'nin kültürel boyutlarından biri olan Bireycilik ve Toplulukçuluk boyutuna göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcıları Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne 2018-2019 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptırmış olan öğrencilerdir. Araştırmada kesitsel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan ölçekler Bireycilik ve Toplulukçuluk ölçeği ve Kaynak yönetimi ve öğrenme stratejileri ölçekleridir. Ölçekler 420 katılımcıya uygulanmış fakat geçerli olan 408 katılımcı üzerinden analizler yapılmıştır. Öğrenme ortamları da ölçeklere eklenmiş ve katılımcılardan en çok kullandıkları ortamları seçmeleri istenmiştir. Analiz sonuçlarına göre Bireycilik-Toplulukçuluk 2 ayrı boyut olarak ele alınmıştır.“E-öğrenme hizmetlerindeki deneme sınavlarını uygulama”ve“e-öğrenme hizmetlerindeki danışmanlık hizmetlerinden yararlanma”ile bireycilik arasında anlamlı bir ilişki çıkmıştır.“E-öğrenme hizmetlerindeki alıştırma sorularında yer alan uygulamalardan yararlanma”,“e-seminer hizmetlerindeki soru çözümlerinden yararlanma”ve“akademik danışmanlık etkinliklerine katılma”ile de toplulukçuluk arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bireycilik ile zaman yönetimi, öz düzenleme ve yardım/destek arama arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ancak bireycilik ile devamlılık gösterme arasında doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Toplulukçuluk ile zaman yönetimi, öz düzenleme ve yardım/destek arama arasında pozitif, devamlılık gösterme ile arasında negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yüksek düzeyde toplulukçuların ve düşük düzeyde bireycilerin öğrenme stratejilerini düşük düzeyde toplulukçular ve yüksek düzeyde bireycilerden daha çok kullandıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the learning environment and strategy preferences of open and distance learners differ according to Individualism and Collectivism which is one of Hofstede's cultural dimensions. The participants of the study are the students who enrolled on the Open Education Faculty in 2018-2019 academic year. In this study, cross-sectional survey design was used. The scales used in this research are the Individualism and Collectivism Scale and the Resource Management and Learning Strategies Scales. The scales were applied to 420 participants but analyzes were made on 408 participants. Learning environments were attached to the scales and participants were asked to select the environments they used most. According to the results of the analysis, Individualism and Collectivism were considered as two different dimensions. There was a significant relationship between“practising the pilot tests in e-learning services”,“taking advantage of counseling services in e-learning services”and individualism. A significant relationship was found between“using the practices in the exercise questions in e-learning services ”,“benefiting from e-seminar question solutions”,“taking advantage of counseling services in e-learning services”and collectivism. There was a negative relationship between individualism and time management, self-regulation, and help-seeking. However, there was a linear relationship between individualism and persistency. There was a positive relationship between collectivism and time management, self-regulation and help-seeking and a negative relationship between showing persistency. It was seen that high level collectivists and low level individualists use learning strategies more than low level collectivists and high level individualists.