Seçilmiş OECD ülkelerinde beşeri sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisi: Amprik bir yaklaşım
The relationship between human capital and economic growth: an emprical analysis in the selected OECD countries : An emprical approach
- Tez No: 622516
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZORTUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Kantil, Regresyon, Panel Veri, Panel Kantil, Human Capital, Quantile, Regression, Panel Quantile Regression, Panel Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Panel veri modelleri yatay kesit ve zaman serisi boyutlarını birlikte içermektedir. Gözlenemeyen bireysel etkileri de modele dahil ederek ihmal edilmiş değişkenlerin oluşturabileceği sapmaları kontrol altına alabilmekte ve araştırmacıya geniş bir bakış açısı sağlamaktadır. Kantil regresyon modellerinde aritmetik ortalama hesaplama yöntemi yerine medyan hesaplama yöntemi kullanılmaktadır. Aritmetik ortalama hesaplama yöntemi aşırı değerlerden etkilenirken medyan hesaplama yöntemi tüm değerleri içine almaktadır. Bu sayede araştırmacı belirlenen kantiller ile modeli ayrı ayrı tahmin edebilmekte ve tüm model hakkında ilgi sahibi olabilmektedir. Panel veri ve kantil regresyon yönteminin birleşmesi ile de panel kantil regresyon yöntemi oluşmuştur. Çalışmada bu yöntem kullanılarak ülkelerin beşeri sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Birinci bölümde beşeri ve ekonomik büyüme kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise kantil regresyon, panel veri modelleri ve panel kantil modelleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde panel veri modelleri ve panel kantil regresyon modelleri Stata programında analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışma boyunca elde edilen bulgular özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The panel data models contain the dimensions of the horizontal and time series together. By incorporating unobtrusive individual effects into the model, it can control the deviations that neglected variables can create and provide a broad perspective to the researcher. In quantitative regression models, median calculation method is used instead of arithmetic mean calculation method. While the arithmetic mean calculation method is affected by extreme values, the median calculation method includes all values. In this way, the researcher can estimate the model separately and find out about the model. A panel regression method was formed by the combination of panel data and quantitative regression method. In this study, it is aimed to examine the relationship between human capital and economic growth. In the first chapter, the concepts of human and economic growth are discussed. In the second part, quantitative regression, panel data models and panel models are explained. In the third chapter, panel data models and panel regression models were analyzed and compared in the Stata program. In the conclusion section, the findings obtained during the study are summarized.