Sürdürülebilir turizm bağlamında korunan alanlarda turizm:Yenice Ormanları örneği
Tourism in protected areas in the context of sustainable tourism: The case of Yence Forests
  1. Tez No: 622581
  2. Yazar: ERAY ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN SEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Turizm, İşletme, Forestry and Forest Engineering, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Korunan Alanlar, Sürdürülebilir Turizm, Yenice Ormanları, Ekoturizm Boyutları, Protected Areas, Sustainable Tourism, Yenice Forests, Ecotourism Dimensions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, çeşitli statülerde korunan alan barındıran Yenice Ormanlarında gelişmekte olan turizm hareketlerini sürdürülebilirlik perspektifinden inceleyerek ekoturizm prensiplerini ne ölçüde karşıladığına dair bir durum tespiti gerçekleştirmektir. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenerek sistematik gözlem, anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeleri içeren üç aşamalı bir veri toplama süreci gerçekleştirilmiştir. İçerik analizi yapılarak elde edilen sonuçlar Yenice Ormanlarındaki turizm faaliyetlerinin doğaya dayalı olduğu, turistlerce bölgede gerçekleştirilen etkinliklerin eğitici nitelikte olduğu; ancak bölgedeki turizm altyapısının yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına dayanarak, Yenice Ormanlarındaki turizm faaliyetlerinin ekoturizmin temel boyutlarını kısmen sağladığı, Yenice Ormanlarının ekoturizm açısından Türkiye'de örnek bir alan olma potansiyeli taşıdığı; ancak turizm planlama sürecinin daha kapsayıcı ve katılımcı bir şekilde bir an önce tamamlanarak denetleme, izleme ve kontrol faaliyetleriyle birlikte uygulamaya geçirilmesi gerektiği saptanmıştır. Bu araştırmanın önemi, Türkiye'de korunan alanlardaki turizm olgusuna dair sınırlı araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda, Yenice Ormanlarında gelişmekte olan turizm hareketinin doğaya verebileceği zararları önceden ortaya koyup önlem alınmasına imkân sağlayabilecek bilgileri sunmasıdır. Ayrıca araştırma sonucunda ulaşılan bulguların Türkiye'deki diğer korunan alanlardaki sürdürülebilir turizm geliştirme çabalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the emerging tourism movements in the Yenice Forests, which contain various protected areas from a sustainability perspective and to determine the extent to which they meet ecotourism principles. In the study, a mixed method approach was adopted and a three-stage data collection process including systamatic observation, questionnaire and semi-structured interviews was conducted. The results obtained from the content analysis revealed that the tourism activities in the Yenice Forests are nature based and that the activities performed by the tourists in the region are educational, but the tourism infrastructure in the region is not sufficient. Based on the survey findings, it was determined that tourism activities in the Yenice Forests partially meet the basic dimensions of ecotourism, the Yenice Forests have a potential on ecotourism as a model in Turkey, but the tourism planning process should be completed with a more comprhensive and participatory approach including control, monitoring and evaluation activities; and should be implemented. The importance of this research, given the limited research on the phenomenon of tourism in protected areas in Turkey, is to present the information that can be taken to prevent possible damages to the nature of tourism development in Yenice Forests. In addition, as a result of findings of research are expected to contribute to sustainable tourism development efforts in other protected areas in Turkey.