Uluslararası muhasebe / finansal raporlama standartlarıve muhasebe eğitim sistemi ögeleri boyutunda incelenmesi: Kütahya ilinde bir uygulama
International accounting / financial reporting standardsand examining the dimensions of on the accountingeducation system: An application in KÜtahya province
- Tez No: 622587
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Eğitimi, TMS/TFRS Farkındalığı, Accounting, Accounting Education, Awareness of TMS/TFRS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Son yıllarda ülkemiz muhasebe sisteminde Uluslararası Muhasebe Standartları/Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uygun bir yapısal değişikliğe gidilmesi gündemi oluşturmaktadır. Bu yapısal değişiklik gerçekleşirken muhasebe eğitiminin de etkileneceği aşikârdır. Bu çalışmada Türk muhasebe eğitiminin her eğitim düzeyinde söz konusu yapısal değişime adaptasyon durumu“öğretici”,“öğrenci”ve“müfredat”açılarından ele alınmıştır. Araştırmada“öğretici”ve“öğrenci”boyutunda anket yöntemi,“müfredat”boyutunda ise içerik incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada muhasebe eğitimi ön lisans öncesi ve sonrası şeklinde bölümlendirilmiş, zaman ve maliyet unsurları göz önünde bulundurularak araştırma evreni Kütahya ili ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma sonucunda ön lisans öncesi muhasebe eğitiminin değişime adaptasyon sağlamaktan oldukça uzakta olduğu, ön lisans sonrası muhasebe eğitimin ön lisans ve lisans düzeyinde kısmen, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ise yeterli düzeyde adaptasyon sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master's Thesis, Deparment of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ahmet AĞCA November 2018, 157 pages. In recent years, Turkey has made a structural change in the accounting system in accordance with the International Accounting Standards / International Financial Reporting Standards. It is obvious that accounting education will be affected while this structural change is taking place. In this study, the adaptation status of the Turkish accounting education to the structural change at each education level is discussed in terms of“Educator”,“Student”and“Curriculum”. In the research, questionnaire method was used in the dimension of educators and students, content analysis method was used in the curriculum dimension. In the study, the accounting education is divided into pre-license and post-graduate courses, and the research universe is limited to Kütahya province by considering the time and cost factors. As a result of the study, it is concluded that pregraduate accounting education is far away from adaptation to change, that post-graduate accounting education is partially adapted and at the master's and doctoral level, it provides adequate adaptation.