Açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme yaklaşımları ile başarı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between approaches of learning with levels of succes of open and distance learners
- Tez No: 622588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER TOLGA KUMTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve uzaktan öğretim, Öğrenme, Öğrenme stilleri, Öğrenme yaklaşımı, Open and early education, Planning, Styles of learning, Approach of learning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme yaklaşımları ile başarı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne kayıtlı gönüllü katılımcılar ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Topkaya, Yaka ve Öğretmen (2018) tarafından geliştirilen“Öğrenme ve Ders Çalışma Yaklaşımları Envanteri (ÖDYE-Kısa Forum)”kullanılmıştır. Araştırmada yapılan korelasyon analizi sonucunda öğrenme ve ders çalışma yaklaşımının alt boyutları derinlemesine öğrenme, yüzeysel öğrenme, çalışma ve çaba yönetimi ile başarı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışma ve çaba yönetimi alt boyutu ile derslere erişim sayısı, oturum açma sayısı ve malzemelere erişim sayısı arasında da anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ile açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme yaklaşımı tercihlerini belirleme ve başarı düzeyleri ile ilişkilendirmeye yönelik katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu araştırmada elde edilen sonuçların açık ve uzaktan öğrenenlerin öğrenme yaklaşımları ve başarı düzeyi üzerine yapılacak çalışmalara destek olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examinate the relationship between approaches of learning with levels of success of open and distance learners. In the research, screening model which is of the quantitative research methods was used. The research was carried out with volunteer participants who were registered to Faculty of Open Education of Anadolu University. Approaches of Learning and Study Inventory by Topkaya, Yaka and Öğretmen (2018) developed to was used as the data collection tool. The research, were interviewed of 853 people according to the sample selection method which was not easily based on probability. As a result of the correlation analysis, it is find that there is a significant relationship between the sub-dimensions of approach of learning and study, in-depth learning, superficial learning, work and effort management and level of success. The sub-dimension of study and effort management have been determined to with a significant relationship between number of login to lessons, number of access to account and number of access to materials. The results obtaine in the research, it will attribution for contribute to determination the approach of learning preferences of open and distance learners and levels of succes. Also, the results obtained in this reserach are intended to support to studies on approaches of learning and levels of succes of open and distance learners.