Yeni çağın parmak aktivistleri slaktivistler: Profil belirlemeye yönelik keşifsel bir araştırma
Click aktivists of the new era, slacktivist: An exploratory research to define slacktivist typology
- Tez No: 622589
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. ZEYNEP ÖZATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Slaktivizm, dijital aktivizm, kliktivizm, slaktivist tipolojileri, Slacktivism, digital activism, clicktivism, slacktivist, typology of slacktivists
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Son yıllarda, toplumsal hareketler literatüründe de kabul gördüğü üzere içinde bulunduğumuz yüzyılın aktivizmi, dijital araçlar ve dijital alanlardan ayrı düşünülememektedir. Aktivizmin yeniçağı olarak adlandırılabilecek bu dönemde, herkes bulunduğu yerden bir eyleme iştirak edebilmekte, bir sosyal kampanyaya destek verebilmekte ve bir protestoya katılabilmektedir. Bunun için var olan araçların zenginleşmesi ve mobilizasyonu ile, çevrimiçi imza kampanyaları, sosyal bir kampanyayı destek için profil fotoğrafının değiştirilmesi gibi örnekler artarak devam etmektedir. Tüm bu pratikler, faydasız olması dolayısıyla herhangi bir değişime yol açmayacağı düşünülen 'Slaktivizm' kavramını tanımlamakta ve bu kavram online aktivizme getirilen eleştirilerden biri olarak literatürde yer almaktadır. Bu noktada gözden kaçan, slaktivizm davranışında bulunan slaktivistlerin bir araya gelmesiyle oluşan kolektif gücün önemli bir varlık gösterme potansiyeline sahip olması ihtimalidir. Buradan hareketle bu çalışma, slaktivizmin öznesi olan slaktivistleri, motivasyonları, demografik özellikleri, ilgi duydukları konular ve kendi slaktivizm algıları açısından ele alarak profillerini betimlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda nitel ve nicel yöntemler birlikte kullanılarak, öncelikle farklı özelliklere sahip slaktivistlerle derinlemesine görüşmeler yapılarak slaktivist özellikleri ve slaktivistleri kendi içinde ayrıştıracak ya da sınıflandırmaya yardımcı olacak faktörler belirlenmiştir. Daha sonra literatürden ve derinlemesine görüşmelerden elde edilen bulgular ile oluşturulan anket çalışması yardımıyla, slaktivist profilleri ortaya konarak özellikleri betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, as accepted in the literature of social movements, the activism of the present century cannot be considered apart from digital tools and digital fields. In this era, which can be called the new age of activism, everyone can participate in an action, support a social campaign and participate in a protest. With the enrichment and mobilization of existing tools, online signature campaigns, and similar examples continue to increase. All these practices define the concept of 'Slacktivism', which is thought to not lead to any change due to its uselessness, and this concept is included in the literature as one of the criticisms brought to online activism. What is overlooked at this point is the collective power of slactivists has the potential to have a significant presence. From this point of view, this study aims to describe the profiles of slacktivists who are the subjects of slacktivism concept in terms of their motivations, demographics, topics of interest and their perceptions of slaktivism. For this purpose, qualitative and quantitative methods will be used together and in-depth interviews will be conducted with slacktivists. The factors that will help to differentiate or classify the slacktivist characteristics were determined. Then, with the help of the questionnaire to be formed and with the findings obtained from the literature and in-depth interviews, slacktivist profiles their characteristics were described.