İngiltere-Avrupa Birliği ilişkileri: Brexit
UK-European Union relations: Brexit
  1. Tez No: 622661
  2. Yazar: SUNAY ALIBAYLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRSEL GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Brexit, Birleşik Krallık, İngiltere, Brexit, England
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke 2. Dünya Savaşının sebep olduğu yıkım ile birlikte, yeniden böyle bir savaşın olmaması için çeşitli önlemleri ortaya koymaya çalışmışlardır. Bu doğrultuda farklı fikirler öne sürülmüştür. Avrupa Birliği'nin temellerinin atıldığı“Schuman Planı”da bu fikirlerden birisidir. Plana göre, kömür ve çelik rezervlerinin ortak olarak Batı Almanya ve Fransa tarafından birlikte işlenmesi ön görülmüştür. Değerli madenlerin birlikte kontrol edilmesi yeni savaşların engellenmesinde bir faktör olacağı düşünülmüştür. Birleşik Krallık bazı sebeplerle şimdiki adıyla Avrupa Birliği olarak bilinen topluluğun kuruluş aşamasında yer almamıştır. Yalnız geçen zaman içerisinde politikasında değişikliğe giderek birliğe üye olmayı istemiştir. Çalışmada, ilk etapta“Schuman Planı”ile 6 üyeden oluşan, ileri zamanlarda 28 üyeye ulaşan Avrupa Birliği incelenmiş, Birleşik Krallığın kabul edilmeyen iki başvurusu ve son başvurusu ile birliğe katılma süreci değerlendirilmiştir. 2016 tarihinde ise ayrılma kararı, referandum süreci, ilişkileri ve ayrılma nedenleri araştırılmıştır. Türkiye de dahil bir çok ülkenin AB'ye katılma isteği söz konusuyken, Birleşik Krallığın bu oluşumun dışında kalmak istemesi, birliğin kendi aralarındaki tartışmaların ifade edilmesi, katılım amacı dışında ilk defa bir ülkenin çıkma sebepleri ve birliğin kendi içinde üyeleri tatmin etmeyen koşulların ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many countries, especially European countries, tried to put forward various measures in order to prevent such a war with the destruction caused by World War II. Different ideas have been put forward in this direction. The Schuman Plan, the first phase of the European Union, is one of these ideas. According to the plan, coal and steel reserves are jointly planned by West Germany and France. Control of precious metals together was thought to be a factor in the prevention of new wars. The United Kingdom has not been involved in the founding of the community, now known as the European Union, according to some reason. In the meantime, it wanted to become a member of the Union by changing his policy. In the study, the European Union, which consisted of 6 members in the first place, and then 28 members, was examined. Two applications of the United Kingdom were not accepted. The process of joining the union with its next application was evaluated. In 2016, the decision on separation, the referendum process, relations and reasons for separation were investigated. While many countries, including Turkey, want to join the EU, it is aimed that the United Kingdom wishes to be excluded from this formation, to express the debates between the union itself, the reasons for a country's exit, and the dissatisfaction within the union itself.