Çevresel güvenlik politikalarında sivil toplum kuruluşların etkisi: Greenpeace ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği örnekleri
The effect of non-governmental organizations on environmental security policies: Greenpeace and the International Union for Conservation of Nature samples
- Tez No: 622797
- Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Güvenlik, Yeşil Teori, Yeşil Politika, Çevre Hukuku, Sivil Toplum, Enviromental Safety, Green Theary, Green Policy, Enviromental Law, Civil Society
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Soğuk savaş sonrası yeni tehditlerin ortaya çıkması ile güvenlik kavramında bir genişleme yaşanmıştır. Çevresel krizlerin oluşturduğu tehditler sonrası güvenlik kavramına çevresel güvenlik kavramı da eklenmiştir. Çevre ve güvenlik arasında ilk bakışta bir ilişkinin olması uzak görünürken; çevresel sorunların insanların yaşam kalitelerinin düşmesine, ölümlere, salgın hastalıklara, gıda ihtiyaçlarının artmasına, sebep olması bir bağlantıyı olmasını zorunlu kılmaktadır. Çevresel krizler ile yaşanılabilir çevre ihtiyacı arasındaki çatışmalar bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Çevre sorunlarının giderilmesi, önlenmesi ve çevresel kaynakların korunması, yönetilmesi için gerekli işbirliğini uluslararası örgütler sağlamıştır. Bu örgütlerin tarafsız olması devletlere egemenliklerinin ihlal edilmemesi konusunda güven oluşturmaktadır. Çevre sorunlarının çözümü üzerine faaliyet gösteren birçok STK mevcuttur. Greenpeace ilgi çekici eylemleri dikkatleri üzerine çekmeyi başarabilmiş üç milyon civarında kayıtlı ve kayıtlı olmayan milyonlarca destekçiye ulaşabilmiş halk nezdinde çevre konularında güvenilir bir otorite olarak bilinmektedir. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği ise insanlar tarafından çok bilinen bir örgüt değildir fakat uluslararası otorite olan kurum ve kuruluşlarca tanınmaktadır. Bu çalışmada bu örgütlerin faaliyetleri yeni güvenlik kavramları çerçevesinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the emergence of new threats past cold war, the ration of security has expanded. The rotion of environmental security has been added to the ration of security after the threats caused by environmental crises. At firt glance the relationship between and safety seems distant, environmental troublees decrease the quality. Of life of peoplei died, epicemic illnes, increase of need food. Conflicts between enviranmental crises and livable enviramental pase a security problem. Enviromental problems, preventaion and protection of enviromental resources. İnternational organisations have provided the necessary cooperation to manage. There are many organisations working on the solitions of enviromental problems. Greenpeace known as best çivil organisation there are 3 million registered and unregistered supported. Greenpeace known as realibe authority on environmental issues. İnternational Union for Protection of Nature is not well known the people but İnternational authority known by instute and others. In this academic study; actiuites of these organisations research within new security concepts.