Afyon Kocatepe Üniversitesi BESYO ve Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin serbest zaman tatmin düzeyleri ve sosyal medya kullanım düzeylerinin incelenmesi
Investigation of free time satisfaction levels and social media use levels of students studying at School of Physical Education and Sports and Faculty of Education at Afyon Kocatepe University
  1. Tez No: 622801
  2. Yazar: ÖZLEM GÖKTAŞ ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜMÜŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman Tatmini, Sosyal Medya Bağımlılığı, BESYO, Eğitim Fakültesi, Free Time Satisfaction, Social Media Addiction, School of Physical Education and Sports, Faculty of Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin serbest zaman tatmin düzeyleri ile sosyal medya kullanım düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini BESYO ve Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 470 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen verilere göre, Katılımcıların %38,51'i boş zamanlarında spor yaptığını ifade ederken, %7,87'si enstrüman çaldığını, %4,47'si resim yaptığını ve %3,40'ı futbol oynadığını ifade etmiştir. Katılımcıların en çok tercih ettikleri sosyal medya uygulamaları %92,77 ile Whatsapp, %91,91 ile Instagram ve %88 ile Youtube olmuştur. En az tercih edilen uygulamalar ise Foursquare (%1,49) ve Vine (%1,49) olmuştur. Yapılan karşılaştırma analizleri sonuçlarına göre, cinsiyet, bölüm, fakülte, yerleşim yeri, Günlük Ortalama Boş Saat Süresi, Sosyal Medya Kullanma Durumu, Sosyal Medyayı Günlük Kullanma Süresi, Boş Zamanları Verimli Kullanma Durumu bakılından istatistiksel olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. Bunların aksine, yaş, sınıf, Boş Zamanlarda Zevkle Geçirebilecek Kişisel Beceri, Puanlarının Sosyal Medyayı Kullanma Süresi ve Boş Zamanların Süresini Kısıtlayan Temel Faktöre göre istatiksel olarak önemli bir farklılık saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between free time satisfaction levels and social media usage levels of university students was investigated. The sample of the study consists of 470 students studying at the School of Physical Education and Sports and Faculty of Education. According to the data obtained, 38.51% of the participants stated that they do sports in their free time, 7.87% of them play instruments, 4.47% of them paint and 3.40% of them play football. The most preferred social media applications of the participants were Whatsapp with 92.77%, Instagram with 91.91% and Youtube with 88%. The least preferred applications were Foursquare (1.49%) and Vine (1.49%). According to the results of the comparison analysis, statistically significant differences were determined in terms of gender, department, faculty, place of residence, Daily Average Leisure Time, Social Media Usage Status, Social Media Daily Usage Time, Leisure Usage Efficient Status. On the contrary, there was no statistically significant difference in terms of age, class, personal skill that can be enjoyed with leisure time, the duration of using social media and the basic factor that restricts the leisure time.