Bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi: Irak Menkul Kıymetler Borsası'nda bir uygulama
The influencing factors on the investment decisions of individual investments: An example of investments in the Iraqi Stock Exchange
  1. Tez No: 622825
  2. Yazar: MOHAMMED HAMID JEBUR AL ALWANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel yatırımcılar, davranışsal faktörler, yatırım kararları, ırak menkul kıymetler borsası, Individual investors, behavioral factors, investment decisions, iraq stock exchange
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzün yoğun rekabet koşullarında, finansal kararlar hem kurumsal yatırımcılar hem de bireysel yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Finans alanındaki son çalışmalar, insanların rasyonelliğine dayanan Geleneksel Finans Teorilerinin, finans alanında meydana gelen olayları açıklamakta yetersiz olduğunu göstermektedir. Davranışsal finans, bireylerin karar alma mekanizmalarının sosyal, bilişsel ve duygusal önyargılardan nasıl etkilendiğini ortaya koymaya çalışmaktadır. Davranışsal finans, insan psikolojisini dikkate alan ve geleneksel finans teorilerinin hesaba katamayacağı karar verme bileşenlerini işaret eden bir disiplin olarak doğmuştur. Bu çalışmanın amacı, bireysel yatırımların yatırım kararları üzerinde etkili olan faktörleri tespit etmektedir. Bu amaç doğrultusunda Irak Menkul Kıymetler Borsası`nda yatırımda bulunan bireysel yatırımcılar üzerinde bir anket uygulaması yapılmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS 22.0 programında frekans ve yüzde analizlerine tabi tutularak yorumlanmıştır. Analiz sonucunda bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen risk, finansal kriz, finansal bilgi ve sürü psikolojisi gibi birçok faktörün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's intense competition, financial decisions are of great importance for both institutional investors and individual investors. Recent studies in finance show that Traditional Finance Theories, which are based on people's rationality, are insufficient to explain the events taking place in the field of finance. Behavioral finance tries to reveal how individuals' decision-making mechanisms are affected by social, cognitive and emotional prejudices. Behavioral finance was born as a discipline that takes into account human psychology and points to decision-making components that traditional finance theories cannot take into account. The aim of this study is to determine the factors that affect the investment decisions of individual investments. For this purpose, a survey was conducted on individual investors who invested in the Iraq Stock Exchange. The data obtained from the questionnaire were interpreted by using frequency and percentage analysis in SPSS 22.0 statistical program. As a result of the analysis, it was determined that there are many factors that affect the investment decisions of individual investors such as risk, financial crisis, financial information and herd psychology.