Dönüşümcü liderlik stilinin örgüt kültürü ve işletmenin yenilikçiliğine etkisi üzerine bir uygulama
Affects of transformational leadership style on organization culture and innovation of the organization
- Tez No: 622827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PAŞAOĞLU BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organization Culture, Organizational Innovation, Leadership Syles, Transformational Leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Geleneksel liderlik stillerinin günümüz dünyasındaki hızlı değişim ve gelişim sürecine cevap veremez hale gelmesi, değişim ve gelişimi destekleyici liderlik yaklaşımlarının örgütlerce daha fazla benimsenmesine yol açmıştır. Bunlardan araştırmalara fazlaca konu olanı“dönüşümcü”veya“transformasyonel”liderlik stilidir. Özellikle liderlerin örgüt kültürü üzerinde etkisinin olduğu göz önünde bulundurulacak olursa işletmeler açısından dönüşümcü liderlik stilinin ciddi önem arz ettiği anlaşılmaktadır. Çünkü dönüşümcü liderler çalışanlara ilham vermeleri, onları yenilikçiliğe teşvik etmeleri, çalışanların görüşlerine önem vermeleri, değişen koşullara örgütü ve çalışanları kolayca adapte edebilmeleri ve bu doğrultuda çalışanları teşvik edebilmeleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca dönüşümcü liderler, örgüt kültürünü yeniden inşa ederek örgütün rekabet edebilirliğini artıracak vizyona sahiptirler. Bu özellikleri ile dönüşümcü liderler, işletmelerin yeniliklere ve değişime daha açık olmasını sağlayacak, sürekli gelişen ve değişen ekonomik yapıda işletmelerin ayakta kalabilmelerini mümkün hale getirecek donanıma ve yeteneğe sahiptirler. Dolayısıyla dönüşümcü liderlik stili ile örgüt kültürü ve işletmelerin yenilikçiliği arasında yakın bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Dönüşümcü liderlik stilinin örgüt kültürü ve işletmelerin yenilikçiliği üzerine olan etkisinin ortaya konulmasının amaçlandığı bu çalışmanın sonucunda dönüşümcü liderliğin, örgütsel yenilik üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkiye sahip olduğu, dönüşümcü liderlik tutumunun düzeyi yükseldikçe örgütsel yenilik tutumunun arttığı, dönüşümcü liderlik tutumunun düzeyi azaldıkça örgütsel yenilik tutumunun azaldığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda dönüşümcü liderliğin örgüt kültürü üzerinde de pozitif yönlü anlamlı etkiye sahip olduğu bulgusu elde edilmiştir. Anahtar Kelimler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Yenilik, Liderlik Stilleri, Dönüşümcü Liderlik
Özet (Çeviri)
Traditional leadership styles couldn't meet fast changing and development period of today world; this case caused the organizations to adopt leadership understanding supporting change and development. The most known research subject among them is“transforming”or“transformational”leadership style. When it is considered that the leaders have affect on organization culture so it is understood that transformational leadership style has great importance regarding to enterprises. Because, Transformational Leaders attract notice that they inspire the personnel, encourage them to be innovative, give importance views of the personnel, easily adopting the organization and the personnel to changing terms and encourage the personnel in this regard. Also Transformational Leaders have vision to increase rivalry of the organization through building organization culture again. Thanks to their mentioned features, Transformational Leaders have qualifications and ability will provide organizations more available for innovations and change; will make the organizations standing in continuously developing and changing economical structure. Therefore, a close relation is seen between Transformational Leadership style and organization culture and innovation the organizations. At the end of this study that aims to figure out affects of Transformational Leadership Style on organization culture and innovation of the organization, it has been understood that transformational leadership has positively meaningful affect on organizational innovation; as far as increasing transformational leadership attitude organizational innovation attitude increases, as far as decreasing transformational leadership attitude organizational innovation attitude decreases. At the same time, it has been concluded that transformational leadership has positively meaningful affect on organization culture.