Özel hastanelerdeki hemşirelerin iş-aile, aile-iş çatışması ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki: Samsun ilinde bir uygulama
The relation between work-family, family-work conflict and organizational commitment of nurses working in private hospitals in Samsun province
  1. Tez No: 622844
  2. Yazar: ELİF TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM PAŞAOĞLU BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-aile çatışması, Aile-iş çatışması, Örgütsel bağlılık, Work to family conflict, Family to work conflict, Organizational commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı; özel hastanelerdeki hemşirelerin iş-aile ve aile-iş çatışmalarının örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini, Samsun ilinde yer alan ve iki farklı özel hastanede çalışan toplam 120 hemşire oluşturmaktadır. İş ve aile, iş-aile ve aile-iş çatışmalarının örgütsel bağlılığa etkisini ölçmek için regresyon; hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, ebeveyn olma durumu, ailede bakıma muhtaç kişi varlığı, unvan, mesleki deneyim, kurumdaki çalışma süresi, haftalık çalışma saati) ile iş-aile, aile-iş çatışması ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri ölçmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçları; hemşirelerin iş ve aile, iş-aile ve aile-iş çatışmalarının, örgütsel bağlılıkları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, iş-aile ve aile-iş çatışmasının haftalık çalışma saati ile pozitif; iş-aile çatışmasının yaş ve kurumdaki çalışma süresi ile negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık ile hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the effects of work to family and family to work conflicts on organizational commitment of nurses working in private hospitals. The sample of this study consists of 120 nurses working in private hospitals in Samsun province. Regression analysis was used to evaluate the effects of work and family, work to family and family to work conflicts on organizational commitment and correlation analysis was used to evaluate the relations between descriptive characteristics of nurses (age, gender, marital status, educational status, parental status, presence of person in need nursing at home, title, job seniority, workplace seniority, weekly working hours) and work to family, family to work conflicts and organizational commitment. The results of the study revealed that work and family, work to family and family to work conflicts didn't have any significant effect on organizational commitment of nurses. In other respects, it is found that work to family and family to work conflicts had positive and significant relation with weekly working hours and also work to family conflict had negative and significant relations with workplace seniority and age. Any significant relation between organizational commitment and descriptive characteristics of nurses wasnt't found.