Etkin iç denetimin entegre raporlama açısından önemi: Türkiye örneği
Importance in terms of integrated reporting of effective internal auditing: The case of Turkey
  1. Tez No: 623141
  2. Yazar: SEVİM TASASIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Rapor, Entegre Raporlama, İç Denetim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Entegre raporlama, kuruluş içerisinde bütünsel bir bakış açısı oluşturmaya çalışan, kuruluşun değer yaratma sürecine odaklanan, paydaşlarla (iç ve dış) ilişkileri dikkate alan, kuruluşun etkilediği/etkilendiği tüm sosyal, çevresel ve finansal unsurları raporlamaya dâhil ederek finansal-finansal olmayan bilgileri etkileşimleriyle ortaya koyan kurumsal raporlama yaklaşımıdır. İç denetim ise kuruluşa değer katan, güvence ve danışmanlık hizmeti sunan, kuruluşun yönetim, kontrol ve risk yönetim süreçlerini geliştirmeye çalışan bir süreçtir. Dolayısıyla entegre raporlama ve iç denetim arasında çeşitli yönlerden etkileşim olması beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, entegre raporların hazırlanmasında ve güvenilirliğinin sağlanmasında iç denetimin rolünün ve öneminin tespit edilmesi, entegre raporlama ve iç denetimin kurumsal uygulamalarda hangi açılardan ilişkisinin bulunduğunun belirlenmesidir. Çalışmada veri toplama sürecinde, mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Katılımcılardan sağlanan veriler, MAXQDA 2018 programından yararlanılarak içerik analizi yöntemi ile analize tabi tutulmuş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Integrated reporting is the corporate reporting approach that aims to create a holistic perspective within the organization, focuses on the value creation process of the organization, considers relationships with stakeholders (internal and external), and demonstrates the interactions of financial and non-financial information incorporating all social, environmental and financial elements that the organization has affected or has been affected itself. Internal audit is a process that adds value to the organization, provides assurance and consultancy services, and tries to improve the management, control and risk management processes of the organization. Therefore, it is expected that there are various aspects of interaction between integrated reporting and internal audit. The purpose of this study is to determine the role and importance of internal audit in the preparation of integrated reports and ensuring its reliability, to determine the relationship between integrated reporting and internal audit in corporate practices. In the study, interview method was preferred during the data collection process. Data obtained from the participants has been analyzed with the help of MAXQDA 2018 program, using content analysis method, and the results have been interpreted. KeyWords: Integrated Report, IntegratedReporting, InternalAudit