Acil servise sentetik kannabinoid (bonzai) alımı ile başvuran hastaların klinik özelliklerinin hemogram parametreleri ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of the relationship between clinical features and hemogram parameters of patients admitted to the emergency department with synthetic cannabinoid (bonsai) intake
  1. Tez No: 623177
  2. Yazar: MERVE KARA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR UFUK AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency department, synthetic cannabinoid, bonzai, complete blood count, inflammation, neutrophil to lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Sentetik kannabinoid (SK)'ler, kannabinoidlerin olası terapötik etkilerini araştırmak ve kannabinoid reseptörü farmakolojisini incelemek için laboratuvar ortamında sentezlenmiş maddelerdir. 2000'li yılların başında, SK varyasyonları ticari olarak üretilmeye ve istismara uğramaya başlamıştır. Bu maddeler dünyada“Spice”“K2”,“bitkisel tütsü”,“Mojo”ve Türkiye'de“Bonzai”gibi isimler altında pazarlanmaktadır. SK'ler, psikoaktif etkilerine ek olarak rutin ilaç testlerinde tespit edilememeleri ve ucuz olmaları gibi nedenlerden dolayı oldukça popülerdir. Bu çalışmada SK kullanımı sonrası acil servise başvuran hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikayeti, laboratuvar parametreleri, hastanede kalış süreleri, morbidite ve mortalite durumları ile tedavi maliyetlerini geriye dönük olarak değerlendirmeyi amaçladık. Ayrıca bu çalışmada SK kullanımı ile hemogram parametreleri arasında olası bir ilişki varlığını araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya acil servise SK alımı nedeniyle başvuran hastalar dahil edildi. Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, otoimmün hastalıklar, malignensi, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hematolojik hastalık, koroner arter hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, otoimmün hastalıklar, akut veya kronik inflamasyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Asetilsalisilik asit, steroid, warfarin, heparin, antidiyabetik, antihipertansif ve/veya antilipidemik ilaç kullanan hastalar da çalışmadan çıkarıldı. Hasta grubuna benzer yaş ve cinsiyette sağlıklı kişiler ile kontrol grubu oluşturuldu. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 73 hasta ve kontrol grubu olarak da hasta grubu ile benzer yaş ve cinsiyette 73 sağlıklı kişi dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 22,5±5,3 yıl; %98,6'sı erkek ve %1,4'ü ise kadın idi. Hastaların acil servise en sık başvuru şikayeti bilinç değişikliği (%56,2) idi. Hasta ve kontrol grupları tam kan sayımı parametreleri bakımından karşılaştırıldığında WBC, lenfosit, nötrofil, monosit, eozinofil, MPV, PCT, PDW, RBC, HBG, HTC, MCV, MCHC, RDW, NLR ve PLR değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Hastaların parsiyel karbondioksit düzeyleri ile NLR ve PLR parametrelerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,475, p=0,477). Yatış önerilen ve taburcu edilen hastalar için NLR ve PLR parametrelerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,840, p=0,299). Hastaların tedavi maliyeti ile NLR ve PLR parametreleri arasında ilişki saptanmadı. NLR parametresi için ROC analizi yapılıp kestirim noktası elde edildiğinde duyarlılık %83,6 ve özgüllük %84,9 olarak belirlendi. Tartışma ve Sonuç: Çalışma grubumuzdan elde edilen sonuçlara göre NLR acil servise SK alımı şüphesi ile gelen hastalarda tanı koymada kullanılabilir ancak klinik ciddiyet ile ilişkisi bulunmamaktadır. Geniş çalışma grupları ile yürütülecek prospektif çalışmalar elde edilen sonuçların güvenilirliğine katkıda bulunabilir. Anahtar Kelimeler : Acil servis, sentetik kannabinoid, bonzai, tam kan sayımı, inflamasyon, nötrofil/lenfosit oranı
Özet (Çeviri)
Aim: Synthetic cannabinoids (SCs) are substances synthesized in vitro to investigate the possible therapeutic effects of cannabinoids and to study the pharmacology of the cannabinoid receptor. In the early 2000s, SC variations began to be commercially produced and exploited. These substances in the world“Spice”“K2,”“herbal incense”,“Mojo”and in Turkey“Bonzai”is marketed under such names. In addition to their psychoactive effects, SCs are very popular due to their inability to be detected in routine drug tests and because they are cheap. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the age, gender, application complaint, laboratory parameters, length of hospital stay, morbidity and mortality and treatment costs of patients who applied to the emergency department after the use of SC. In addition, in this study, we aimed to investigate the existence of a possible relationship between the use of SC and hemogram parameters. Material and Method: Patients who were admitted to the emergency department with SC intake were included in the study. Patients with hypertension, Diabetes Mellitus, autoimmune diseases, malignancy, inflammatory bowel disease, hematological disease, coronary artery disease, chronic obstructive pulmonary disease, autoimmune diseases, acute or chronic inflammation were not included in the study. Patients using acetylsalicylic acid, steroid, warfarin, heparin, antidiabetic, antihypertensive and / or antilipidemic medication were also excluded. A control group was formed with healthy individuals of age and gender similar to the patient group. The data were analyzed with IBM SPSS V23. Results: 73 patients and 73 healthy people of similar age and gender were included in the study as the control group. The mean age of the patients is 22.5 ± 5.3 years; 98.6% were male and 1.4% were female. The most frequent complaint of patients to the emergency department was consciousness change (56.2%). When patient and control groups were compared in terms of complete blood count parameters, a statistically significant difference was found between WBC, lymphocyte, neutrophil, monocyte, eosinophil, MPV, PCT, PDW, RBC, HBG, HTC, MCV, MCHC, RDW, NLR and PLR values (p 0.05). There was no statistically significant difference between the partial carbon dioxide levels of the patients and NLR and PLR parameters (p = 0.475, p = 0.477). There was no statistically significant difference in the comparison of NLR and PLR parameters for patients who were admitted to hospitalization and discharged (p = 0.840, p = 0.299). There was no relationship between the cost of treatment and NLR and PLR parameters. When ROC analysis was performed for NLR parameter and the prediction point was obtained, sensitivity was determined as 83.6% and specificity as 84.9%. Conclusion: According to the results obtained from our study group, NLR can be used to diagnose patients who come to the emergency department with suspicion of SC, but it is not associated with clinical severity. Prospective studies with large study groups can contribute to the reliability of the results obtained.