Aksiyel spondiloartritli olgularda yin yoga'nın etkinliği
The effectiveness of yin yoga in patients with axial spondyloarthritis
  1. Tez No: 623249
  2. Yazar: EZGİ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: aksiyel spondiloartrit, egzersiz, yaşam kalitesi, Yin Yoga, axial spondyloarthritis, Yin Yoga, exercise, quality of life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada ASAS (The Assessment of SpondyloArthritis international Society) tanı kriterlerine göre Aksiyel Spondiloartrit (Aks-SpA) tanısı almış hastalarda Yin Yoga ve konvansiyonel egzersizlerin etkililiğinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Randomize prospektif kontrollü bu çalışmada, Bath Ankilozan Spondilit Hastalığı Aktivite İndeksi (BASDAI)'ne göre orta ile yüksek hastalık aktivitesi olan 18-70 yaş arası Aks-SpA hastalar çalışmaya dahil edildi. Son 3 ayda Aks-SpA medikal tedavisinde değişiklik olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalar başlangıçta ve ikinci ayda SF-36 kısa form, Bath Ankilozan Spondilit Metroloji İndeksi (BASMI), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS), Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi (ASQoL), BASDAI, Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. Hastalar rastgele sayı tablosuna göre grup 1: yoga (n = 11) ve grup 2: egzersiz (n = 10) olarak iki gruba randomize edildi. Her iki gruba konvansiyonel egzersizler fizyoterapist eşliğinde öğretilip ev programı düzenlendi ve hastalardan egzersiz günlüğü tutmaları istendi. Haftada bir kez hastalar aranarak egzersiz yapıp yapmadıkları kontrol edildi. Grup 1'e ev egzersiz programına ek olarak 2 ay boyunca haftada 3 gün eğitmen gözetiminde Yin Yoga yaptırıldı. Bulgular: Yoga grubunda ikinci ayda ASQoL, FSS, BASDAI, BASFI, BASMI, SF-36 alt gruplarında (emosyonel rol güçlüğü, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik değerleri) ve PUKİ, skorlarında başlangıç değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenirken egzersiz grubunda değişiklik saptanmadı. Egzersiz grubunda BDÖ, SF-36 (enerji / canlılık ve ağrı) skorlarındaki değişim yoga grubuna göre anlamlı bulundu. Gruplar arasındaki değişiklikler karşılaştırıldığında ise yoga grubunda FSS, BASDAI, BASFI, SF-36 (emosyonel rol güçlüğü) skorlarındaki iyileşme istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Aks-SpA'lı hastalarda yaşam kalitesi, hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum, yorgunluk ve uyku kalitesi üzerine Yin Yoga egzersizlerinin etkinliğinin incelenmesi açısından ilk olan bu çalışmada; Yin Yoga'nın fonksiyonel durum, günlük yaşam aktiviteleri ve yorgunluk üzerine olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to investigate the effectiveness of Yin Yoga and conventional exercises in patients with axial spondyloarthritis (ax-spA) diagnosed to the ASAS (The Assessment of SpondyloArthritis international Society) criteria. Materials and Methods: Ax-sSpA patients between 18-70 years with moderate to high disease activity according to Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) were included in the study. Patients having a change in Ax-SpA treatment in the last 3 months were not included in the study. Patients were evaluated at baseline and 2 months with SF-36 short form, Fatigue Severity Scale (FSS), Ankylosing Spondylitis Quality of Life Questionnaire (ASQoL), Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Bath Ankylosing Spondylitis FunctionalIndex (BASFI), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Beck Depression Scale (BDS). Patients are divided into two groups as group 1 yoga (n = 11) and group 2 exercise (n = 10) according to random numbers table. A home based exercise programme was formed including conventional exercises which was given to both groups. All patients were intstructed to do this programme which was taught by a physiotherapist. Results: Statistically significant improvements were achieved in ASQoL, FSS, BASDAI, BASFI, BASMI, PSQI, subgroups of SF-36 (emotional well-being, social functioning, role limitations due to emotional problems) scores at the second month in comparison to baseline. Besides no change was observed aformentioned parameters in the exercise group. In the exercise group, the change in BDS, SF-36 (energy / vitality and pain) values at the second month was found to be significant compared with the yoga group. When the changes between groups were compared, the improvement in FSS, BASDAI, BASFI, SF-36 (role limitations due to emotional problems) values in the yoga group was statistically significant. Conclusion: In this study, which was the first in terms of examining the effectiveness of Yin Yoga exercises on the quality of life, disease activity, functional status, fatigue and sleep quality in patients with Ax-SpA; It has been observed that Yin yoga has positive effects on functional status, daily life activities and fatigue.