Bazı antioksidanların X- ve γ-ışınları için radyasyon zırhlama parametrelerinin hesaplanması
Calculations of radiation shielding parameters of some antioxidants for gamma and x-ray
  1. Tez No: 623257
  2. Yazar: ZEKİYE IŞIKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA OTO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioxidants, Effective atomic number, Electron density, Gamma and x-ray, Mass attenuation coefficient
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre zararını durduran veya engelleyen kimyasallardır ve sağlıklı bir yaşam için hayati öneme sahiptirler. Bu tür biyolojik moleküller üzerinde, radyasyonun etkilerinin araştırılması başta medikal fizik ve radyasyon fiziği alanlarında olmak üzere farklı birçok alanda önem taşımaktadır. X veya gama radyasyonu ile etkileşimde bulunan, farklı atom numarasına sahip elementlerden oluşmuş bir materyalin atom numarası“etkin atom numarası”adı verilen bir parametre ile karakterize edilir. Etkin atom numarası, maddenin radyasyonla etkileşimini karakterize etmenin yanı sıra birçok farklı alanda örneğin radyasyon biyolojisinde, medikal fizik, radyografi ve radyasyon dozimetrisi gibi alanlarda da büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada canlılar için hayati öneme sahip olan 14 adet antioksidanın gama veya x-ışınları ile etkileşim olasılıklarını ifade eden parametreler geniş bir foton enerji aralığında hesaplandı. Bu parametrelerden kütle azaltma katsayıları (μρ) 1 keV–100 GeV enerji aralığında WinXCOM bilgisayar programı kullanılarak hesaplanmıştır. Ve elde edilen sonuçlar yardımıyla etkin atom numarası (Zeff) ve elektron yoğunluğunun (Nel) değerlerinin toplam foton etkileşimleri için değişimi araştırılmıştır. Anahtar kelimeler : Antioksidan, Etkin atom numarası, Elektron yoğunluğu, Gama ve x ışınları, Kütle azaltma katsayısı.
Özet (Çeviri)
Antioxidants are the chemicals that help to prevent or stop cell injury caused by free radicals and carry vital importance for healthy body. Biological materials which investigated for radiation interaction are important for radiation physics and some courses. The atomic number of a composite material consisting of elements with different atomic numbers interacting with X or gamma radiation is characterized by a parameter called the“active atomic number”. Effective atomic number of photon radiation interaction is necessary for many applications such as biological radiation, medical physics, radiograph and radiation dosimetry. In addition to characterizing the interaction of the substance with radiation, the effective atomic number has great importance in many different areas such as radiation biology, medical physics, radiography, and radiation dosimetry. In this study, the probability of gamma or x-ray interactions with 14 antioxidants which carry vital importance for the healthy body has been discussed for total photon interactions in the wide energy range of 1 keV–100 GeV using WinXCOM code. The effective atomic number and effective electron density were calculated with obtained results.