The effect of pronunciation on unplanned and planned speaking exam scores
Sesletimin planlı ve plansız konuşma sınavı sonuçları üzerindeki etksisi
  1. Tez No: 623413
  2. Yazar: KARDELEN KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sesletimin etkisi, Sesletim ölçme değerlendirme, Planlı konuşma sınav sonuçları, Plansız konuşma sınav sonuçları, The effect of pronunciation, Pronunciation testing, Planned speaking exam scores, Unplanned speaking exam score
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, parçalı ve parçalar üstü sesletim öğelerinin planlı ve plansız konuşma sınavlarındaki etkisini ölçmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, bir karma araştırma yöntemi desenlendi. Araştırmanın nicel tarafı için, İngilizce öğrenen 82 Türk katılımcı spontane konuşma sınavına ve sunumlara çağırıldı. Notlandırma süreci için, sözlü anlatım performanslarını değerlendirmek üzere detaylı telaffuz kısmı içeren bir rubrik hazırlandı ve kullanıldı. Araştırmanın nitel kısmı içinse, gösterdikleri telaffuz performanslarıyla ilgili görüşlerini ve sınav tipine dair tercihlerini belirlemek amacıyla, 18 katılımcı üç sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşmeye davet edildiler. Araştırma sonuçları sesletimin iki sınav tipinde de önemli bir rol oynadığını ortaya koydu ve iki sınav üzerinde de en büyük rolü oynayan faktörünse tonlama öğesi olduğu anlaşıldı. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, sözlü performansı ölçen sınav sonuçları üzerinde, parçalar üstü sesletim öğelerinin parçalı sesletim öğelerinden daha büyük bir role sahip olduğu görüldü. Bu sebeple, derslerde parçalar üstü sesletim öğelerinin pratik edilmesi önerildi. Dikkat çeken başka bir bulgu ise, öğrencilerin hazırlanarak geldikleri sınavlardansa, spontane konuşmalarını gerektiren plansız sınav türünde, telaffuz bakımından daha iyi performans göstermiş olmalarıdır. Bu çalışma, bunların yanı sıra, ortografinin, sınırlı dikkat alanının ve kaygının negatif etkilerini ortaya koymuş ve bazı çözüm önerileri sunmuştur. Öğrencilerin yakındığı kemikleşmiş hataların düzeltilmesinde Duy-Seslet Metodunun kullanılması ve yine öğrencilerin tercihi üzerine derslerde seslerin ve kelime vurgularının Uluslararası Fonetik Alfabe ile öğretilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to figure out the effect of pronunciation and its segmental and suprasegmental features on two different speaking exam tasks: unplanned and planned genres. For this aim, a mixed-method research design was used. For the quantitative part of it, a total of 82 Turkish EFL learners were invited to spontaneous tests and presentations. As for the grading, a speaking rubric including a detailed pronunciation part was developed and utilized. For the qualitative part of the data, 18 of the participants were invited to a semi-structured interview aiming to reveal their perceptions on their pronunciation performances and preferences regarding the test types. The results revealed that pronunciation has a significant effect on both the exam types and the most influencing aspect of it was found to be intonation. All the results were interpreted that suprasegmental features have a bigger role than segmental features on students' exam scores. Hence, allocating time for practicing suprasegmental features in the classroom was suggested. Strikingly, the results also revealed that students perform better in unplanned exam task in terms of pronunciation compared to their performances in planned exam tasks. The present study also showed the interference of orthography, limited attention capacity and anxiety on pronunciation performance and possible solutions were suggested. Implementing audio articulation method for fossilized errors that the students complained about and as a result of the participants' suggestions, teaching International Phonetic Alphabet in the lessons for phonemes and word stress were recommended, as well.