Farklı yüzey işlemlerinin biyolojik dentin postunun bağlanma dayanımına etkisi
Influence of surface pre-treatment on bond strength of biological post
  1. Tez No: 623451
  2. Yazar: HEBA MUHSIN HAYDER ALQASSAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TUNÇ, PROF. DR. GÜVEN KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik dentin postu, push-out bağlanma kuvvetleri, yüzey işlemleri, Biological dentin post, push-out bond strength, surface treatment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Post-core sistemi, endodontik olarak tedavi edilmiş ve ileri madde kaybına uğramış dişlerin retansiyonunu artırmak için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı; biyolojik dentin postları üzerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin push-out bağlanma kuvvetine etkisini değerlendirmektir. Computer Numerical Control (CNC) kullanılarak mandibular premolarlardan üretilen silindirik şekilli biyolojik dentin postları, aşağıdaki gibi farklı yüzey işlemlerine maruz bırakıldı; Grup A: yüzey işlemi yok (kontrol), Grup B: %37'lik fosforik asit jeli, Grup C: %24'lük H2O2, Grup D: 1.5W Er,Cr:YSGG lazer. Self-etch rezin siman (3M ESPE Relyx U200 self adhesive, Webling, Almanya) ile maksiller kesici ve kanin dişleri bu postlar ile restore edildi (n = 15). Tüm kökler 2 mm kalınlığında 5 dentin dilimi elde edilecek şekilde kesildi. Bu şekilde, push-out bağlanma kuvveti beş farklı seviyede ölçüldü. Bu amaçla evrensel test makinesi kullanıldı. Veriler Tukey HSD ve Anova Testleri ile analiz edildi. Ortalama push-out test sonuçları gruplar için sırasıyla 8,57 MPa, 10,87 MPa, 7,34 MPa ve 5,86 MPa'idi. Fosforik asit grubu lazer grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bağlanma dayanımı sağlamış olsa da (p0.05), hiçbir grup kontrolden istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermedi. Mevcut sonuçlara göre; hiçbir yüzey işleminin biyolojik dentin postunun bağlanma dayanımına anlamlı bir etkisi olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Post-cores are indicated for the restoration of endodontically treated and extensively damaged teeth. The aim of the present study was to evaluate the influence of surface treatment applied on posts over push-out bond strength of adhesively cemented biological dentine posts. Cylindrically shaped biological dentine posts fabricated from mandibular premolars by using Computer Numerical Control (CNC) were exposed to different surface treatments as follows; Groups A: no surface treatment, Group B: posts were immersed in 37% phosphoric acid for 60 s and rinsed with deionized water for 2 min, Group C: posts were immersed in 24% hydrogen peroxide for 10 min, Group D: 1.5W Er,Cr:YSGG laser. Sixty maxillary incisor and canine teeth were restored with these posts (n=15) by using self-adhesive resin cement. Each root was resected into 5 dentin slices of 2 mm thickness. By this way, push-out bond strength was measured at five different levels. A universal testing machine was employed for this purpose. Data were analyzed with Tukey HSD and Anova Tests. The mean push-out test results of the groups were 8,57 MPa, 10,87 MPa, 7,34 MPa and 5,86 MPa respectively. Although phosphoric acid provided statistically significantly higher bonding strength (p0.05), no group showed statistically significant difference from the control. According to the current results, it can be stated that none of the surface treatment did not significantly benefit the bonding strength of the biological dentin post.