Preeklamptik gebelerde maternal ve kord kanı vitamin d ve parathormon düzeylerinin nonpreeklamptik gebelerle karşılaştırılması
Comparison of maternal and cord blood vitamin d and parathormon levels in preeclamptic pregnancies with nonpreeclamptic pregnancies
  1. Tez No: 623547
  2. Yazar: AYŞE DİŞLİ GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, vitamin D, parathormon, preeclampsia, vitamin D, parathyroid hormone
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan, primer hipertansiyon ile karakterize multisistemik tutulumu olan bir hastalıktır. Maternal ve neonatal morbidite ve mortalitenin en sık sebeplerindendir. Kabul görmüş risk faktörleri olsa da etiyolojisi henüz tam olarak açıklanamamıştır. Maternal D vitamini eksikliğinin preeklampsi riskini artırdığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada preeklampsi ile maternal ve kord kanındaki vitamin D ve Parathormon (PTH) düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde Haziran 2019-Kasım 2019 tarihleri arasında takip edilen 180 gebe dahil edilmiştir. Bu gebelerin 90'ı preeklampsi tanılı, 90'ı nonpreeklamptik idi. Doğum eylemi öncesinde gebelerin kanından ve doğum sırasında alınan kord kanından D vitamini, PTH, Kalsiyum (Ca) ve Fosfor (P) düzeylerine bakıldı ve iki grup birbiriyle karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların demografik ve klinik verileri de karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki gebelerin ortalama yaşı 30,02±6,43 (18-44) idi. Maternal D vitamini düzeyleri 19 (%10,6)'u yeterli, 29 (%16,1)'u yetersiz, 86 (%47,8)'sı eksik ve 46 (%25,6)'sı ciddi eksik saptanmıştır. Preeklamptik grupta D vitamini ortanca değeri(1. çeyrek-3. Çeyrek) 9,80(7,80-16,48) iken nonpreeklamptik grupta ise 16,40 (14,08-28,03) bulunmuştur (p 0.05). Sonuç: D vitamini eksikliği preeklampsi için genel kabul görmüş bir risk faktörü olmasa da bunu destekleyen birçok çalışma mevcuttur. Literatürde PTH düzeyleri ile preeklampsi arasında kurulan bir ilişkiye rastlanmamıştır. Bizim çalışmamızda maternal D vitamini düzeyleri preeklamptik gebelerde anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir fakat PTH düzeyleri arasında fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Preeclampsia is an obstetric disease with multisystemic involvement characterized by primary hypertension after 20 weeks of gestation. It is one of the most common causes of maternal and neonatal morbidity and mortality. Although there are recognized risk factors, the etiology has not yet been fully elucidated. Studies have shown that maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. The aim of this study was to investigate the relationship between preeclampsia and vitamin D and PTH levels in maternal and cord blood. Patients and method: 180 pregnant women who were followed up in Gynecology and Obstetrics Clinic of Erciyes University Faculty of Medicine Hospital between June 2019 and November 2019 were included in this study. 90 of these pregnant women were diagnosed as preeclampsia and 90 of them were nonpreeclamptic. Vitamin D, PTH, Ca and P levels were measured from the blood of pregnant women before delivery and cord blood during delivery and the two groups were compared. Demographic and clinical data of the patients were also compared. Results: The mean age of the pregnant women in the study was 30.02±6.43 (18-44). Maternal vitamin D levels were found to be 19 (10.6%) sufficient, 29 (16.1%) insufficient, 86 (47.8%) deficient and 46 (25.6%) severe deficiency. When the cord blood vitamin D and maternal Ca values were compared between the two groups, a significant difference was found. In addition, birth week, infant birth weight, pregestational body mass index were found to be significantly different between the two groups (p 0.05). Conclusion: Although vitamin D deficiency is not a generally accepted risk factor for preeclampsia, many studies support it. In the literature, no correlation was found between PTH levels and preeclampsia. In this study, maternal D vitamin levels were significantly lower in preeclamptic pregnant women, but no difference was found between PTH levels.