Sivil toplum kuruluşlarında sosyal medya kullanımının örgütsel strese yönelik etkileri: İzmir ilinde bir araştırma
Effects of social media use in non–governmental organizations on organizational stress : A research in Izmir province
- Tez No: 992501
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH METİN ÖZMUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşu, Sosyal Medya, Stres, Örgütsel Stres, Civil Society, Non-Governmental Organization, Social Media, Stress, Organizational Stress
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Sivil toplum kuruluşu (STK), gönüllü katılım ve toplumsal fayda amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir yapıdır. STK'larda sosyal medya, kurumsal görünürlüğü artıran stratejik bir araç olmakla birlikte, sürekli iletişim ve hızlı geri bildirim gerekliliği nedeniyle çalışanlar için stres kaynağı da olabilmektedir. Buna karşın açık iletişim ve düzenli bilgi akışı sağlayarak belirsizliği azaltıp stresi düşürebilir. Bu nedenle sosyal medya, STK'larda örgütsel stres açısından çift yönlü bir etkene sahiptir. Bu çalışmanın amacı, STK'larda sosyal medya kullanımının örgütsel stres üzerindeki etkisini incelemektir. STK'larda iletişimin niteliği açısından önemli bir araç olan sosyal medyanın, örgütsel stres düzeyleriyle nasıl bir ilişki kurduğu çalışmanın ana problemini oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş; veriler, İzmir ilinde faaliyet gösteren STK'larda yer alan 203 gönüllü katılımcıdan anket yoluyla elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, sosyal medyanın STK'larda etkin bir yönetim ve iletişim aracı olarak kullanıldığında örgütsel iyilik hâline olumlu katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Çalışma, sosyal medyanın STK'larda örgütsel stres üzerindeki etkisini ortaya koyarak kurum içi iletişimde stratejik kullanımına dair yeni bir bakış açısı ve dijital iletişim temelli stres düşürme önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
A non-governmental organization (NGO) is an independent structure that operates with the aim of voluntary participation and social benefit. While social media is a strategic tool that enhances institutional visibility in NGOs, it can also be a source of stress for employees due to the requirement for constant communication and rapid feedback. On the other hand, by providing open communication and a regular flow of information, it can reduce uncertainty and lower stress. Therefore, social media has a dual effect on organizational stress in NGOs. The purpose of this study is to examine the effect of social media use on organizational stress in NGOs. The main problem of the study is how social media, as an important tool in terms of the quality of communication in NGOs, is related to organizational stress levels. A quantitative research method was adopted in the study; the data were collected through a survey from 203 volunteer participants working in NGOs operating in the province of İzmir. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software. The findings reveal that when social media is used as an effective management and communication tool in NGOs, it makes positive contributions to organizational well-being. The study presents a new perspective on the strategic use of social media in internal communication and offers digital communication–based stress reduction recommendations by revealing the effect of social media on organizational stress in NGOs.