Üniversite araştırma hastanelerinin yönetimi
  1. Tez No: 62363
  2. Yazar: YUSUF KARAKILÇIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. S. KEMAL KARTAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Altyönetim Dallan, Hastane, Hastane Yönetimi (ve Türkiye'de), Araştırma Hastanesi (ve Türkiye'de), Üniversite Araştırma Hastanesi (Türkiye'de, A.B.D'nde, Avrupa Ülkelerinde), Bütünleşik Üniversite Araştırma Hastane Yönetim Modeli (BÜAHYM), Administration, Specialized Subbranches of Administration, Hospital, Hospital Administration (in Turkey), Research Hospital (in Turkey), University Research Hospital (İn Turkey, USA, European Countries), Integrated University Research Hospital Administration Model ( IURHAM ). VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÜNİVERİSTE ARAŞTIRMA HASTANELERİNİN YÖNETİMİ Doktora Tezi; Yazan: Yusuf KARAKELÇIK İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Ekim, 1997 ÖZET VE ANAHTAR SÖZCÜKLER Uygulamalı yönetim dallarından birini oluşturan hastane yönetimi, günümüzde benimsenmiş bulunan ve üzerinde bir hayli araştırma yapılmış olan özgün yönetim türlerinden biridir. Bu yönetim türünün bir altdalını oluşturan ve özellikle son yirmi yılda yeni gelişmeye başlayan üniveriste araştırma hastaneleri (ÜAH) yönetimi bu tezin temel konusunu oluşturmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmış, ikinci bölümde ise uygulamalı yönetim dallan ile bunların çoğalma nedenleri, örnekleri, yarattıkları sorunlar ve olanaklar ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde, varolan hastane yönetiminin ülkemizdeki genel yapısı, türleri ve işleyişleri ele alınırken, dördüncü bölümde ÜAH'lerinin dünya' daki durumu örnek seçilen ülkeler düzeyinde verilmiş, beşinci bölümde ülkemizdeki ÜAH'lerinin yönetim sorunları üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde Türkiye için model olabileceği düşünülen (özgün bir örnek oluşturacağı varsayılan) Malatya' daki İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) tanıtılmış ve yedinci bölümde Türkiye'deki ÜAHTeri için“bütünleşik”bir ÛAH yönetim modeli önerilmiştir. Sekizinci ve son bölümde çalışmanın bulguları ile bu bulgulara dayalı olarak geliştirilen uygulamaya dönük çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ADMINISTRATION OF UNIVERSITY RESEARCH HOSPITALS Ph.D. Dissertation, Written By: Yusuf KARAKTLÇIK Inonü University, Graduate School of Social Sciences, Department of Public Administration (October, 1997) ABSTARCT AND KEY WORDS“Hospital Administration”is one of the specialized subbranches of the administration. Numerous research reports and text books have been written on the hospital administration. A subbranch of hospital administration is the“university research hospital administration ”(URHA) on which research has been undertaken and it has been rapidly developed especially in the last two decades. The URHA is the main topic of this dissertation. In the first chapter of the study, methodology of the dissertation is introduced. In the second chapter, the specialized subbranches of the administration are explained; the main causes of increase in the number of these specialized subbranches, the typical examples, problems rised and new opportunities created by them are also discussed. In the third chapter, the general structures, varieties and management forms of the existing hospital administrations in Turkey are analyzed. In the fourth chapter, the basic characteristics and management forms of the university research hospitals (URH's) in the selected countries are examined. In the fifth chapter, administration problems of the URH's in Turkey are analyzed. In the sixth chapter, Turgut Özal Medical Research Center (TÖMRC) which may be an original example for other URH's in Turkey are examined in some detail. In the seventh chapter, an integrated URHA Model for the URH's Turkey is proposed. In the eight (and the last) chapter, the findings and proposals of the study are introduced.