Fonksiyon dönüşümleri konusunun Geogebra ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına, bilgilerin kalıcılığına ve motivasyonlarına etkisi
The effects of teaching with Geogebra on students' academic achievements, retention of knowledge and motivation in function transformations
  1. Tez No: 623632
  2. Yazar: HİLAL KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: teknoloji destekli öğretim, dinamik matematik yazılımı, Geogebra, fonksiyon dönüşümleri, akademik başarı, motivasyon, kalıcılık, technology assisted instructional, dynamic mathematics software, Geogebra, function transformations, academic achievement, motivation, retention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı,“Fonksiyon Dönüşümleri”konusunun öğretiminde dinamik matematik yazılımı olan Geogebra kullanımının 11. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, bilgilerinin kalıcılığına ve motivasyonlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada deney ve kontrol grupları seçkisiz atama yolu ile belirlenmiştir. Deney grubunda 21, kontrol grubunda 24 olmak üzere çalışma toplamda 45 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma sürecinde öğretim, deney grubunda Geogebra destekli hazırlanan materyaller ve çalışma yaprakları ile yapılırken, kontrol grubunda MEB'in belirlediği yıllık plan dahilinde yapılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen MEB'in hazırlamış olduğu Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programındaki kazanımlara uygun 24 açık uçlu sorudan oluşan Fonksiyon Dönüşümleri Başarı Testi (FDBT) ve Akçakın (2015) tarafından geliştirilen 5'li Likert tipi maddelerden oluşan 33 maddelik Matematik Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği (MÖYM) kullanılmıştır. Araştırmada FDBT deney ve kontrol gruplarına deneysel sürecin öncesinde ön test, sonrasında son test ve çalışmanın bitiminden bir ay sonrasında kalıcılık testi olarak uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına MÖYM testi çalışmaya başlamadan bir hafta öncesinde ön test ve deneysel işlem sonrasında son test olarak uygulanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS-20.0 paket programı yardımıyla bağımlı ve bağımsız örneklem t-testi, Mann Whitney U testi ve Wilcoxon Sıralı İşaretler testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada akademik başarı, bilgilerin kalıcılığı ve motivasyon puanlarına yönelik deney ve kontrol grubu arasında yapılan test sonuçlarına göre deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar çıkmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda fonksiyon dönüşümleri konusunun Geogebra destekli etkinlikler ve materyaller kullanılarak öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarını, matematiğe yönelik motivasyonlarını ve bilgilerin kalıcılıklarını önemli derecede arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of the use of Geogebra, a dynamic geometry software, on the academic achievement, retention and motivation of 11th grade students in the teaching of“Function Transformations”. Method: In the study, one of the quantitative research methods, pre-test and post-test control group quasi-experimental design was used. Experimental and control groups were determined by random assignment. The study was conducted with a total of 45 students, 21 of which were in the experimental group and 24 in the control group. During the study, the teaching was carried out with the Geogebra supported materials and worksheets in the experimental group, while the control group was made within the annual plan determined by the Ministry of National Education. In this study, Function Returns Achievement Test (FRAT), which consists of 24 open-ended questions suitable for the gains in the secondary school mathematics program of the Ministry of Education developed by the researcher, and a 33-item Motivation Scale for Learning Mathematics (MSLM) consisting of 5-point Likert-type items developed by Akçakın (2015) were used as the data collection tools. In the study, FRAT was applied to experimental and control groups as pre-test before the experimental process, post-test after it and permanence test one month after the end of the study. The MSLM test was applied to the experimental and control groups as a pre-test one week before the study and as a post-test after the experimental procedure. The data of the study was analyzed by using SPSS-20.0 package program with dependent and independent samples t-test, Mann Whitney U test and Wilcoxon Sequential Signs test. Findings: According to the test results, there were statistically significant differences between the experimental and control groups in terms of academic achievement, retention of knowledge and motivation scores. Result: As a result of the study, it has been found that teaching the transformation of functions by using Geogebra supported activities and materials significantly increases students' academic achievement, motivation towards mathematics and retention of knowledge.