Lomber cerrahi yapılan hastalarda erektör spina plan (ESP) bloğunun postoperatif ağrı üzerine etkisi
Effect of ereactor spina plan (ESP) block on postoperative pain in patients with lomber surgery
- Tez No: 668215
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM SARI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Blok, Postoperatif Analjezi, Lomber Vertebra Cerrahisi, Hasta Kontrollü Analjezi, Erector Spina Plan Block, Postoperative Analgesia, Lumbar Vertebra Surgery, Patient Controlled Analgesia. Contact info: [email protected]
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çalışmamızda, elektif lomber vertebra cerrahisi vakalarında ultrasonografi (USG) eşliğinde erektör spina plan blok (ESPB) uygulamasının postoperatif analjezi üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya elektif lomber vertebra cerrahisi planlanan 18-75 yaş arası, ASA I-II-III risk skoruna sahip 70 hasta dahil edildi. Hastalar ESPB ve kontrol grubu olmak üzere 35 kişilik iki gruba ayrıldı ve hastaların demografik özellikleri, VKİ, ek hastalıkları, cerrahi tipi, cerrahi süresi, postoperatif derlenme odasında meperidin ihtiyacı, 24 saat içindeki toplam analjezik miktarı, kurtarma analjezik miktarı, NRS skorları, komplikasyonlar, kaşıntı, bulantı-kusma olup olmadığı, postoperatif mobilizasyon ve taburculuk süreleri kaydedildi. Elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 21.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık için p değerinin 0,05'den küçük saptanması koşulu aranmıştır. Bulgular: İki grup arasında demografik açıdan fark bulunmadı. Grupların postoperatif 24 saatlik dönemde HKA butona basma sayıları ESPB grubunda ortalama 12,71 iken kontrol grubunda 19,37 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,000). Postoperatif 24 saatlik dönemdeki IV analjezik miktarları karşılaştırıldığında ESPB grubundaki hastaların postoperatif 24 saatlik dönemdeki ortalama parasetamol ihtiyacı miktarı 1368 gr, Kontrol grubunda ise parasetamol ihtiyacı ortalama 1876 gr bulunmuş olup iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,008). Bu dönemdeki kurtarma diklofenak miktarları karşılaştırıldığında ESPB grubunda ortalama 8,57 mg olup kontrol grubunda ortalama 23,57 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,043). Hastaların postoperatif derlenme odası ve servisteki takiplerinde 30. dakika,1. saat, 6. saat, 12. saat ve 24. saatte NRS skorları belirlendi. Postoperatif 30. dakikada ESPB grubunda NRS skoru ortalaması 3,37 olup kontrol grubunda 3,94 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,404). Postoperatif 1. saat ESPB grubunda NRS skoru ortalaması 4,11 olup kontrol grubunda 4,69 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,140). Postoperatif 6. saat ESPB grubunda NRS skoru ortalaması 3,17 olup kontrol grubunda 4,37 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,000). Postoperatif 12. saat ESPB grubunda NRS skoru ortalaması 2,89 olup kontrol grubunda 4,11 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,000). Postoperatif 24. saat ESPB grubunda NRS skoru ortalaması 2,71 olup kontrol grubunda 3,66 bulundu ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,007). Gruplar arasındaki postoperatif 24 saatlik dönemde kaşıntı, bulantı, kusma olup olmadığı karşılaştırıldığında, ESPB grubu ile Kontrol grubu arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda ESPB'nin multimodal analjezinin bir parçası olarak, lomber vertebra cerrahisinde postoperatif analjezi düzeyini iyileştirdiği ve analjezik ihtiyacını azalttığı görülmüştür. Bu nedenle ESPB'nin lomber vertebra cerrahisi sonrası ağrı kontrolünde etkin olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effects of erector spina plan block (ESPB) application on postoperative analgesia in cases of elective lumbar spine surgery with ultrasonography (USG). Material and Method: Seventy patients, aged 18-75, with an ASA I-II-III risk score, who were scheduled for elective lumbar spine surgery, were included in the study. The patients were divided into two groups of 35 people, ESPB and the control group, and the demographic characteristics of patients, BMI, additional diseases, type of surgery, duration of surgery, postoperative recovery room need meperidine, total analgesic amount within 24 hours, recovery analgesic amount, NRS scores, complications, Itching, nausea-vomiting, postoperative mobilization and discharge times were recorded. While evaluating the findings, SPSS 21.0 was evaluated by using statistical program for statistical analysis. For statistical significance, the condition of determining the p value less than 0.05 was sought. Results: There was no demographic difference between the two groups. In the postoperative 24-hour period, the number of HKA button presses was 12.71 in the ESPB group, while it was 19.37 in the control group, and the difference between the groups was statistically significant (p = 0,000). When the IV analgesic amounts in the postoperative 24-hour period were compared, the average paracetamol requirement in the ESPB group in the postoperative 24-hour period was found to be 1368 g, while the control group had an average of 1876 g, and the difference between the two groups was statistically significant. When the rescue diclofenac amounts in this period were compared, the mean in the ESPB group was 8.57 mg, the mean was 23.57 in the control group, and the difference was statistically significant (p = 0.043). ,one. 6 o'clock. NRS scores were determined at the 12th hour, 12th hour and 24th hour. At the postoperative 30th minute, the mean of the NRS score in the ESPB group was 3.37 and 3.94 in the control group, and the difference between the groups was not statistically significant (p = 0.404). 69 were found and the difference between the groups was not statistically significant (p = 0.140). In the postoperative 6th hour ESPB group, the average of NRS score was 3.17 and 4.37 in the control group, and the difference between the groups was statistically significant (p = 0.000). The 12th hour ESPB group had an average of NRS score of 2.89 and 4 in the control group. 11 was found and the difference between the groups was found statistically significant (p = 0,000). In the postoperative 24th hour ESPB group, the mean NRS score was 2.71, and the control group was 3.66 and the difference between the groups was statistically significant (p = 0.007). When there was itching, nausea, vomiting in the postoperative 24-hour period between the groups, no statistically significant difference was found between the ESPB group and the Control group. Conclusion: In our study, it was found that ESPB improved postoperative analgesia and reduced the need for analgesia in lumbar spine surgery as part of multimodal analgesia. Therefore, we think that ESPB is effective in pain control after lumbar spine surgery.