XX.yüzyıl'ın ikinci yarısında geleneksel kültür imgelerinin İran heykel sanatına yansımaları
The reflections of traditional culture on Iran sculpture in the second half of XX. century
  1. Tez No: 623830
  2. Yazar: BAHAREH GHORBANI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZKARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Batı sanatı, geleneksel imgeler, İran heykel sanatı, Postmodern sanat.., Western art, traditional paintings, Iranian sculpture art, Postmodern art ..
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Modernliğin devamı ya da yeni bir dönem olarak adlandırılan postmodernite kavramı, özellikle Amerika'da kendisine yer bulmuş ve bu sürecin tüm dünyaya etkisi zamanla hissedilmiş; fakat etki altına girme süreçleri toplumların yapısına, inançlarına, dünya görüşlerine, ekonomisine, coğrafik konumu vb. özelliklerine göre farklılıklar göstermiştir. Bunun sonucunda Modernizm ve Postmodernizm kimi ülkelerde tam anlamıyla yaşanırken kimi ülkelerde de daha kısa soluklu süren ve toplumsal yapıda nispeten daha az etkili biçimde gözlemlenmektedir. Bu bağlamda“XX. Yüzyılın İkinci Yarısında Geleneksel Kültür İmgelerinin İran Heykel Sanatına Yansımaları”konulu çalışmada İran'ın belirli tarihler içerisindeki sanatsal yaklaşımları incelenmiş, Modernizm ve Postmodernizm kavramları ile heykel sanatı bünyesinde yaşanan değişimin İran heykel sanatındaki yansımaları ve İran Kültürü'nün bu süreçte heykel sanatına etkisi sorgulanmıştır. Araştırmada İran Heykel Sanatının 1950'den 2000'li yıllara uzanan zaman dilimi içindeki eserleri; estetik, teknik ve plastik özellikleri bakımından ve İran'a has kültürel imgelerin izlerini taşıyan sanat eserleri temelinde ele alınmıştır. Tarihsel bir yaklaşımla, geleneksel kültür imgelerinin İran Heykel Sanatı üzerindeki etkilerini ve bunun boyutlarını toplumsal değerler bağlamında ortaya çıkarmayı amaçlayan üç heykel sanatçısı ve eserleri betimlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Postmodernity is the continuation of modernity or a new independent concept, Especially in the United States, found its place. and felt its effect throughout in the world at during time. And the scope of this impact was evident on the structure of society,beliefs, worldview, economics, and geographic location. As a result, modernism and postmodernism in some countries have been short lived and had less effect,and in some other countries are very influential in the social structure of the country. In this regard,we study the art effects of concept of modernism and postmodernism in Iranian sculpture,In the context of Iran's industrial culture in the second half of the 20th century.In this research,we study the effect of sculpture at time period of Iranian Sculpture Art, between 1950 and around 2000. Artwork of this era,we will be investigated from the perspective of Aesthetics, technical specifications and plastic properties,Unique cultural artistic signs.In a historical approach,We will be showing the Impact of Images of Iranian Industrial Culture on Sculpture,And in the dimensions of social values,we introduce the three embodiments of this era of Iran.