Sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini kullanmanın bilişsel ve duyuşsal öğrenmelere etkisi
The effect of using writing to learing activities in social studies course on cognitive and affective learning
- Tez No: 623835
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme amaçlı yazma, sosyal bilgiler, akademik başarı, demokratik tutum, Writing for learning, social studies, academic achievement, democratic attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini kullanmanın öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal öğrenmeleri üzerindeki etkisini belirleyip, sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin kullanımı hakkında öğrencilerin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Araştırmada, gömülü karma desen kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde bir ortaokulunun 6. sınıfında öğrenim gören 99 (DG= 32, KG1=33, KG2= 34) öğrencinin gönüllü katılımı gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, akademik başarı testi, demokratik tutum ölçeği, yarı-yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı tarafından hazırlanan farklı öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen nicel verilerin analizinde Tek Yönlü ANOVA, KRUSKAL WALLIS ve MANN- WHITNEY U testi ve çoklu karşılaştırmalarda Tukey testi kullanılmıştır. Yine öğrencilerin öğrenme amaçlı yazma niteliklerindeki gelişimi araştırmacı tarafından hazırlanan rubrik ile değerlendirilmiştir. Araştırmada öğrenciler ile yapılan görüşmelerden elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, öğrecilerin akademik başarı düzeyi ve demokratik tutum düzeyleri ön-test puanları arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmazken öğrencilerin akademik başarı düzeyi ve demokratik tutum düzeyleri son-test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşılmıştır. Yine öğrencilerin öğrenme amaçlı yazma yeterliliklerinin zamanla geliştiği görülmüştür. Ayrıca öğrenciler sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin kulllanımı hakkında çok yönlü görüşler beyan etmişlerdir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini kullanmanın öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal öğrenmeleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri sayesinde akademik başarılarının arttığını, kalıcı öğrenmeler elde ettiklerini, demokratik yaşam konusunda farkındalık kazandıklarına vurgu yaptığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to determine the effect of using writing to learning activities in social studies course on students 'cognitive and affective learning and to reveal students' opinions about the use of writing activities to learning in social studies course. Method: In the study, embedded mixed desing was used. In the second semester of the 2018-2019 academic year, 99 students (DG = 32, KG1 = 33, KG2 = 34) participated in the study voluntarily. In the research, academic achievement test, democratic attitude scale, semi-structured interview form and different writing to learning activities prepared by the researcher were used as data collection tools. One-way ANOVA, KRUSKAL WALLIS and MANN-WHITNEY U test were used for the analysis of quantitative data obtained from the research and Tukey test was used for multiple comparisons. Also, the development of students' skills writing to learning activities was evaluated with rubric prepared by the researcher. In the research, content analysis was used in the analysis of qualitative data obtained from the interviews with students. Findings: According to the findings of the study, it was observed that there was no significant difference between the academic achievement level and democratic attitude levels of the students. A statistically significant difference was found between post-test scores of academic achievement and democratic attitude levels of students. Moreover, it was understood that students' competencies writing to learning developed in the process. Additionally, students stated multidimensional views on the use of writing to learning activities in social studies. Result: As a result of the study, it was understood that practicing writing to learning activities in social studies courses affected the cognitive and affective learning of students. It was found that the students emphasized that their academic achievement increased, retention in learning increased, and they gained awareness about democratic life through writing activities aimed at learning in social studies courses.