Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde yer alan saygı değerinin hikaye temelli etkinliklerle öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimlere etkisi
The effect of teaching of respect value with story based instruction in the Course of Culture of Religion and Knowledge of Ethics on students' respect tendency
  1. Tez No: 623867
  2. Yazar: NAZİFE DALYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saygı, değer, değer eğitimi, hikâye, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Respect, value, value education, story
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersinde yer alan saygı değerinin hikâye temelli etkinliklerle öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimine etkisi ve öğrenci görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu, Erzurum ili Karayazı ilçesine bağlı bir ilkokulda öğrenim gören 41 (DG=22, KG=19) dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Saygı Eğilim Ölçeği' ve yapılan uygulamalarla ilgili olarak öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla ''yarı yapılandırılmış görüşme formu'' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ölçekten elde edilen verilerin analizinde parametrik analizler yapılmış, ön test ve son test arasındaki farkın anlamlılığın belirlenmesi için bağımlı örneklem t- testi analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol gurubu öğrencilerinin ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı son test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Nitel bulgular değerlendirildiğinde, deney grubu öğrencilerinin saygı ile ilgili sorulara verdikleri cevapların nitelikli olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonucunda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yer alan saygı değerinin hikâye temelli etkinliklerle öğretiminin öğrencilerin saygı eğilimini artırdığı ve öğrencilerin saygı değerinin önemini belirterek hikâye temelli etkinliklerin saygı değerini kazandırmada oldukça etkili olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to determine the effect of teaching of respect value with story-based instruction in the course of culture of religion and knowledge of ethics on students' respect tendency and students' opinions on the respect value. Method: In this research, the embedded pattern of mixed research method, in which quantitative and qualitative methods are used together, was used. The study group of the research consisted of 41 fourth grade students studying in a school in Karayazı. Semistructured interview forms for defining students' opinions about applications and Self-Esteem Scale were used as data collection tools in the research. For analyzing the data obtained at the end of the study, parametric analyses were done and for defining the meaningfulness between pre-test and post-test, paired-samples t-tests analysis was used also, in the analysis of the data obtained from semi-structured interview forms descriptive analysis was used. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, it was found out that there were no significant differences between the pre-test and post-test scores of students in experimental and control groups. However, there was a significant difference in post-test results in favour of the experimental group. When qualitative findings were considered it was seen that the answers of students in the experimental group towards respect were qualitative. Result: As a result of this research, it was concluded that respect value which was taught with story-based activities in the course of culture of religion and knowledge of ethics increased respect tendency of students, However, it was also concluded that students thought storybased activities were very effective in increasing of value respect by stating the importance of respect value.