Burdur Müzesi'nden iki lahit fragmanı
Two sarcophagus fragment from Burdur Museum
  1. Tez No: 623868
  2. Yazar: ÖZGÜR EMRAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur Müzesi, Girlandlı Lahit, Fragman, Kremna, Atölye, İşçilik, Karşılaştırmalı Arkeoloji Yöntemi, Burdur Museum, Girland Sarcophagus, Fragment, Cremna, Workshop, Workmanship, Comparative Archeology Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışma kapsamında değerlendirilecek olan“Burdur Müzesi'nden İki Lahit Fragmanı”adlı konunun içersinde iki lahit fragmanının araştırması yapılacaktır. 1 Numaralı Lahit Fragmanı ve 2 Numaralı Lahit Fragmanı iki farklı girlandlı lahde aittir. Bu lahitlerin ön uzun yüzü olduğu düşünülen ve dikdörtgen bir forma sahip olan girlandlı lahitlere ait oldukları, benzer örneklerinin karşılaştırılması sonucunda belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar sırasında metin içerisinde bahsi geçen girlandlı lahit parçalarının daha önceki süreçlerde herhangi bir çalışmasının yapılmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada içinde fragmanların ilk bilimsel çalışma ve araştırmasını oluşturmaktadır. Lahit fragmanları, Burdur Arkeoloji Müzesi'ne arkeolojik bir kazı sonucunda değil, satın alma yoluyla kazandırılmıştır. 1 Numaralı Lahit Fragmanı'nın buluntu yerinin Kremna olup olmadığı araştırılacaktır. Çalışma içerisinde özellikle atölye-işçilik bakımından değerlendirilecek ve Anadolu, Roma ile Attika girlandlı lahitleriyle karşılaştırılması yapılarak hangi atölyeye/atölyelere ait oldukları belirlenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the study titled“Two Sarcophagus Fragment from Burdur Museum”which will be evaluated in the study, two different girland sarcophagus will be researched. Sarcophagus Fragment No. 1 and Sarcophagus Fragment No. 2 belong to two different parts of the sarcophagus of Girland. These sarcophagus belong to the sarcophagi with a rectangular shape, which is thought to be the long face of the sarcophagus, similar samples were determined as a result of comparison. During the researches, it was found that the sarcophagus fragments mentioned in the text were not studied in the previous processes. Therefore, the master thesis“Two Sarcophagus Fragment from Burdur Museum”constitutes the first scientific study and research of the sarcophagus fragments. Sarcophagus Fragment No. 1 and Sarcophagus Fragment No. 2, Burdur Archaeological Museum was not acquired as a result of an archaeological excavation, but was acquired through purchase. For this reason, it is not clear whether the sarcophagus fragments from Girland came from Cremna; in the light of the information obtained from the Burdur Archeology Museum Museum Directorate, it was found that it may belong to the ancient city of Cremna. The sarcophagus fragments from Girland will be evaluated in terms of workshop-workmanship and the comparison of the sarcophagi from Anatolia, Rome and Attica will be tried to determine which workshop(s) they belong to.