Özel hastanelerde medikal muhasebe uygulamaları ve medikal muhasebeye bağlı iç kontrol mekanizmasının testi özel bir hastane uygulaması
Medical accounting applications in private hospitals and test of medical accounti̇ng related internal control mechanism in a private hospital
- Tez No: 624164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN İÇTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Hastaneler, Faturalama, Hastane Yönetimi, Medikal Muhasebe, Private Hospitals, Billing, Hospital Management, Medical Accounting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sağlık kurumlarının mali gelir gider dengelerinin belirlenmesinde, döner sermaye paylaşımının yönetilmesinde, sağlık hizmetlerinin faturalandırılarak tahsili en önemli kaynağı oluşturmaktadır. Faturalandırma süreçleri, gelir ve harcama denetiminin sağlanması için en önemli basamaktır. Sağlık kurumlarının ve özel hastanelerin yapısına bakıldığında, cerrahi işlemler, poliklinik hizmetleri ve diğer tüm girişim ve işlemler için, nakit ödeme yapan hastalar yanında, özel sigortalarla anlaşmalı işlemler, bir kısmının da SGK anlaşmalı fatura işlemlerinden oluştuğu görülmektedir. Tüm bu işlemlerin takibi, faturalandırılması ve tahsil edilmesi dikkat edilmesi gereken önemli kuralları içermektedir. Faturalandırma süreçlerinin eksiksiz ve hızlı şekilde yapılması, ücretlerin zamanında tahsil edilmesi önemli bir süreçtir. Bu yüzden, medikal muhasebe alanında eğitimli ve deneyimli personellerin bu işlemleri yürütmeleri gerekmektedir. Faturalandırma süreci, medikal muhasebe işlemlerinin yürütülmesi ve takibinin yapılması için, medikal muhasebe alanında deneyimli personelin bu işlemleri gerçekleştirmeleri gereklidir. Sağlık kurumlarının yönetim süreçlerinin daha detaylı, hızlı ve profesyonel bir şekilde ilerlemesi için, yöneticilere belirli periyotlarda raporlama yapan medikal muhasebe personellerinin görev alması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
The most important source in the determination of the financial income and expense balances of health institutions and in the management of circulating capital shares is the most important source of health services by invoicing. Billing processes are the most important step in ensuring revenue and expenditure control. When the structure of the health institutions and private hospitals are examined, it is seen that for the surgical procedures, polyclinic services and all other interventions and procedures, in addition to the patients paying cash, transactions with private insurances are contracted and some of them consist of Socıal Securıty Instıtutıon contracted invoice transactions. Monitoring, invoicing and collecting of all these transactions includes important rules that must be observed. Complete and fast billing processes and timely collection of fees is an important process. Therefore, trained and experienced personal in the field of medical accounting should carry out these procedures. In order to perform and follow up the billing process, medical accounting transactions, personnel experienced in the field of medical accounting should perform these transactions. In order to improve the management processes of health institutions in a more detailed, faster and professional manner, it would be appropriate to employ medical accounting staff reporting to managers at regular intervals.