Sürekli büyüme faktörü salınımı yapan maddelerin osseointegrasyon üzerine olan etkilerinin degerlendirilmesi
- Tez No: 624194
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: PRP, büyüme faktörü, osseointegrasyon, implant, PRP, growth factor, osseointegration, implant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Dental implantların günlük klinik uygulamalara girmesi, oral rehabilitasyon imkânlarını son derece değiştirmiştir. Dental implantların uzun vadeli başarısı, implantın kemik içerisinde rijit fiksasyonunu gerektirir. Fonksiyonel osseointegrasyon olarak bilinen bu durum, implant yüzeyi ile kemik dokusu arasındaki biyolojik bağlantı ile sağlanır. Bu tez çalışmasının amacı trombositten zengin otolog biyomateryallerin dental implantların osseointegrasyon süreci üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: İmplant destekli protez yaptırmak amacıyla Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran total dişsiz mandibulaya sahip 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Alt çenedeki tam dişsizliğin iki implant destekli hareketli protez ile rehabilitasyonu için, hastaların 43 ve 33 numaralı dişler bölgesine birer adet implant yerleştirilirken ve implantlardan bir tanesine PRP uygulanırken, diğer implant ise herhangi bir ek yaklaşıma tabi tutulmadan geleneksel olarak yerleştirildi. Yerleştirilen implantların stabilitesi dört farklı zamanda elektronik olarak ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: İmplantların yerleştirildiği seansta ve implant yerleşimi sonrası yedinci günde elde edilen implant stabilite değerlerinin ortalamaları her iki grup için benzerdi. Yirmi birinci günde ve üçüncü ayın sonunda elde edilen değerlerin PRP uygulanan grubun lehine daha yüksek olduğu ayrıca aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonunda elde edilen veriler PRP'nin implantların osseointegrasyon sürecinde, özellikle erken safhada, olumlu etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ancak büyüme faktörü salınımı yapan maddelerin kemik rejenerasyonu ve implant osseointegrasyonu üzerine olan etkilerinin daha net anlaşılması amacıyla daha geniş örnek sayıları ile daha da önemlisi, standardize edilmiş gereç ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirilecek ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Daily clinical practice of dental implants has changed oral rehabilitation to a great extent. The long-term success of dental implants requires rigid fixation of the implant within the bone. This condition, known as functional osseointegration, is provided by the biological connection between the implant surface and the bone tissue. The aim of this thesis is to evaluate the effects autologous biomaterials rich in thrombocytes on the osseointegration process of dental implants. Methods: Fifteen patients with edentulous mandibles who were referred to the Faculty of Dentistry of Akdeniz University for implant supported prosthesis were included in the study. Two implants were placed in the teeth region 43 and 33 of the patients for implant supported prosthetic rehabilitation of the edentulous mandible. PRP was applied to one of the implants and the other implant was traditionally placed without any additional approach. The stability of implants were measured electronically four different times. The obtained data were evaluated statistically. Findings: The mean implant stability values obtained at implant placement time and at the seventh day after implant placement were similar for both groups. However, the values obtained at the 21st day and the end of the third month were higher in favor of PRP group and the difference was found to be statistically significant. Conclusion: The data obtained at the end of the study suggest that PRP has a positive effect on the osseointegration process of implants, particularly in the early phase. However, in order to better understand the effects of growth factor releasing substances on bone regeneration and implant osseointegration, further studies carried out using standardized methods and larger sample sizes are required.