Ksenojen ve sentetik greftlerin kemik iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of xenogeneic and synthetic bone grafts on bone healing
  1. Tez No: 624398
  2. Yazar: TUNA TİMOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİA DENİZ FIRAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Patoloji, Dentistry, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: kemik grefti, kemik iyileşmesi, histopatoloji, 3-nokta eğme testi, rat, bone graft, bone healing, histopathology, 3-point bending test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kemik rejenerasyonu için kemik greftlerinin kullanımı onyıllardır oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, ksenojen ve sentetik kemik grefti kullanımı sonrası yeni oluşacak kemiği nitelik ve niceliğini gözlemlemektir. Çalışmamızda 92 adet Sprague-Dawley türü, 250+-20 g ağırlığında, 10-12 haftalık erkek rat kullanılmıştır. 3 ana grup; farklı testlere tabi tutulmak üzere 4'er alt gruba ayrılmıştır. Histopatolojik ve mekanik testler 10. ve 30. günlerde uygulanmıştır. 5 ila 7 mikron kalınlığında histolojik kesitler elde edilmiş ve hematoksilen&eozin ile boyanmıştır. İstatistiksel analizler Krusskall-Wallis ve One-way ANOVA testleri kullanılarak uygulanmıştır. 10. gün gruplarında; sentetik kemik grefti grubu örneklerinde kontrol grubu ve ksenojen kemik grefti gruplarına göre daha geniş kemik trabekülleri saptanmıştır. Yine 30. gün gruplarında sentetik kemik greft grubunda diğer gruplardan daha geniş yeni kemik alanları gözlemlenmiştir. 10. gün mekanik incelemelerinde maksimum dayanım değerleri arasında anlamlı bir fark gözlenmezken; 30. gün değerlendirmelerinde ksenojen greft grubu diğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek maksimum dayanım ve esneme değerleri göstermiştir. Sentetik kemik greftinin daha hızlı rezorbe olduğu ve defekt kemik iyileşmesini uyardığı saptanmıştır. Sentetik kemik grefti grubunda daha geniş kemik trabeküllerine rastlanırken ksenojen kemik grefti grubu örnekleri daha yoğun, biyomekanik kuvvetlere daha dayanıklı bir kemik iyileşmesi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Using bone grafts for bone regenaration is a very common procedure for decades. The aim of this study is to find out the progress of bone healing, quality and quantity of newly formed bone when using xenogenic or synthetic bone grafts. 92 Sprague-Dawley, 250+-20 g weighted, 10-12 weeks old male rats were used in our study. 3 groups (control, xenogenic graft, synthetic graft) went into 4 subgroups about time and the test that they are put into. 10th and 30th day examinations were practiced each for histopatological and mechanical testing groups. 5 to 7 micron thick slides were gained and painted with H&E. 3-point bending tests were applied on bone samples. Statistical analyses and confirmations were made Krusskall-Wallis and One-way ANOVA tests. On the 10th day groups; synthetic graft group samples showed wider bone trabeculas than xenogenic graft and control group. Likewise, on the 30th day; synthetic bone graft groups showed more new bone areas, than xenogenic and control groups. There were no significant changes on the 10th day about maximum loading forces or maximum deplacement values but on the 30th day; xenogenic graft group achieved significant changes on both parameters. Synthetic bone graft seemed to resorp faster and induce bone healing in cavities. Larger new bone areas have been noted on samples when xenogenic bone graft caused a late time denser, harder new bone tissue that can be broken much harder on biomechanical testing.