Khaled Hosseini'nın romanları üzerine bir inceleme
A study on the novels of Khaled Hosseini
- Tez No: 624410
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Roman, Afganistan, Khaled Hosseini, Uçurtma Avcısı, Bin Muhteşem Güneş, Ve Dağlar Yankılandı, Novel, Afghanistan, Khaled Hosseini, Uçurtma Avcısı (The Kite Runner), Bin Muhteşem Güneş (A Thousand Splendid Sun), Ve Dağlar Yankılandı (and The Mountains Echoed)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Khaled Hosseini doktorluk mesleğine devam etmekteyken Uçurtma Avcısı romanını yazdı ve 2003 yılında yani Afganistan'ın dünya medyasının haber konusu olduğu bir zaman kesiminde yayımladı. Afganistan'da yaygın olan ırkçılık meselesini ve savaşları anlatan bu roman, okur kitlesi tarafından çok ilgi gördü ve kısa sürede birçok dile çevrildi. Uçurtma Avcısı romanına gösterilen ilgi, kısa sürede Hosseini'nin ünlü olmasını sağladı. Hosseini dünya çapında ün kazanınca doktorluk mesleğini bıraktı ve zamanının büyük kısmını roman sanatına ayırdı. O, 2007 yılında Bin Muhteşem Güneş'i ve 2013 yılında ise Ve Dağlar Yankılandı romanını yayımladı. Hosseini yeni romanlar yazmaya devam etmektedir. Hosseini'nin romanlarında, varlıklı aynı zamanda güzelliğe sahip bir ülkenin aşama aşama yok edilişi, fedakârlık, dostluk, aşk, kardeş sevgisi, çocuk özlemi, bir annenin çocuğu için neleri göze alabileceği vb. motifler realist bir yaklaşımla anlatılmıştır. Bu çalışmada, Hosseini'nin romanlarını incelemeye çalıştık. Roman sanatı kuralları üzerinden yapılan bu incelemede, romanların tanıtımı ve kısa özetleri, romanlarda anlatılan zaman kesimi, olayların geçtiği mekânlar ve mekânlara verilen tasvirler, şahıs kadrosu, ele alınan temalar, Afganistan'ın romanlarda yansıyan gelenek ve âdetleri dikkate alındı. Her romanın incelenmesi sonunda romana dair dikkatler ve ihtiyaç duyulan eleştirilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
While Khaled Hosseini was continuing his doctoral career, he wrote the novel named“The Kite Runner”and published it in 2003 when the world media was focusing Afghanistan as the story line of that time. This novel tells us about racism and warfare which is common in Afghanistan, it was able to grab much attention by the readers and within a short period, it was quickly translated into many languages. The interest shown in the novel“The Kite Runner”made Hosseini famous in a short time. When Hosseini became famous around the world, he left his doctorate profession and devoted most of his time to the art of novels. He published“A Thousand Splendid Suns”in 2007 and in 2013, he published“And The Mountains Echoed”. Hosseini continues to write new novels. In Hosseini's novels, the gradual destruction of a developing wealthy country, sacrifice, friendship, love, brotherly love, longing for a child, what a mother might have for her child etc. themes are explained with a realistic approach. In this work, we tried to examine Hosseini's novels. In this study, took a close look at the introduction of novels and brief summaries of the novels, the time periods described in the novels, the descriptions and places where the events took place, the personalities, the themes dealt with and the traditions and customs of Afghanistan reflected in the novels. At the end of the review of each novel, attention was given to the important points in the novel and the required criticism was served as well.