Teknopedagojik ders planına uygun tasarlanmış 5E öğrenme modelinin öğrencilerin Türkçe dersi başarı ve tutumlarına etkisi
Effect of 5E learning model which is designed according to technopedagogic lesson plan on students' success and attitude at Turkish lessons
- Tez No: 624467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknopedagojik Ders Planı, 5E Öğrenme Modeli, Akademik Başarı, Tutum, Technopedagogic Lesson Plan, 5E Learning Model, Academic Success, Attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, teknopedagojik ders planına uygun tasarlanmış 5E öğrenme modelinin öğrencilerin Türkçe dersi başarı ve tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma, ön test - son test kontrol gruplu yarı deneysel modelde nicel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 8. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise aynı evrende dört şubede okuyan 110 öğrenci oluşturmuştur. Şubelerden ikisi deney grubu (56 öğrenci), ikisi de kontrol grubu (54 öğrenci) olarak rastgele küme örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Deney grubunda dersler teknopedagojik ders planına uygun 5E öğrenme modeli ile işlenirken, kontrol grubunda dersler Türkçe dersi öğretim programının öngördüğü yöntemlere dayalı olarak işlenmiştir. Uygulama, tüm gruplarda 8. sınıf Türkçe dersi öğretim programında yer alan“Cümlenin Ögeleri”konusunda yedi haftada ve sekiz ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (TDYTÖ)”ve 20 soruluk“Türkçe Dersi Akademik Başarı Testi (TDABT)”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizlerinde istatistiksel SPSS 22 paket programında bulunan bağımsız örneklem t-Testi ve ilişkili örneklem için t-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Türkçe dersinde, deney grubunda uygulanan teknopedagojik ders planına uygun tasarlanan 5E öğrenme modelinin, kontrol grubunda uygulanan Türkçe dersi öğretim programının öngördüğü yöntemlere göre akademik başarıyı artırmada daha etkili olduğu bulunmuştur. Deney gruplarındaki öğrencilerin başarı puanları ortalamaları ile kontrol grubu öğrencilerinin başarı puanları ortalamaları arasında deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Deney gruplarındaki öğrencilerin Türkçe dersine karşı tutum puanları ortalamaları ile kontrol grubu öğrencilerinin Türkçe dersine karşı tutum puanları ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Deney ve kontrol grubunun her ikisinde de uygulanan farklı yöntemlerin öğrencilerin ders başarısını anlamlı bir şekilde artırdığı fakat tutumlarını değiştirmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is examining effect of 5E learning model which is designed according to technopedagogic lesson plan on students' success and attitude at Turkish lessons. The research is a semi-experimental model quantitative research with pretest and posttest control groups. The research population consists of 8th grade secondary school students in Kahramanmaras Province Onikisubat District on 2019-2020 educational year. The research sample consists of 110 students attending same level and different groups within the same population. Two of those groups (56 students) have been defined as experimental group, and two (54 students) have been defined as control group by random cluster sampling method. In experimental group, the lessons were taught according to 5E learning model for technopedagogic lesson plan; and in control group, the lessons were taught according to regular methods for Turkish lesson curriculum. The implementation were carried out for seven weeks - eight hours a week, on“The Elements of Sentence”subject of 8th grade Turkish lessons for all research groups.“Turkish Lesson Success Test”of 20 questions and“Attitude Scale towards Turkish Lesson”were used as data collection tool. Throughout the research, unpaired t-Test from statistical SPSS 22 program pack was used for data analysis; and t-Test was used for associated sample. As a result of the research, at Turkish lessons, it was found out that 5E learning 5E learning model for technopedagogic lesson plan which was used for experimental group was more effective than regular methods for Turkish lesson curriculum which was used for control group at increasing academic success. Significant statistical variation was detected between average success grades of students in experimental group and average success grades of students in control group, in favor of experimental group. Not any significant statistical variation was detected between students' average points of attitude towards Turkish lesson in experimental group and students' average points of attitude towards Turkish lesson in control group. It is concluded that, the different methods used for both experimental group and control group significantly increases academic success of students, however they do not alter students' attitudes.