Türk hazır giyim sektörünün uluslararası pazarlarda markalaşması: Orka Holding örneği
Branding of Turkish apparel ındustry in international markets: Orka Holding case
- Tez No: 624508
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU NERGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk hazır giyim sektörü, markalaşma, uluslararası pazarlar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bu çalışmada öncelikle marka ile ilgili tanım yapılmıştır. İlerleyen bölümlerde uluslararası pazarlama ve markalaşma ele alınmış sonrasında da dünyada ve Türkiye'de hazır giyim sektörü ele alınmıştır. Ayrıca bu çalışma ile Türk hazır giyim sektörünün uluslararası pazarda markalaşmasını incelenmiş, markalaşmak isteyen firmaların yurt dışında ne gibi pazarlama faaliyeti uygulayabileceği araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazır giyim sektöründe yurt dışına ihracat yapmış ve yurt içindeki hazır giyim sektöründe başarılı olan bir firmanın yöneticileriyle derinlemesine yüz yüze mülakat yapılmıştır. Yapılan mülakat sonucunda firmanın markalaşmaya çok önem verdiği, yurt içindeki hazır giyim sektöründe başarılı firma olduğu, yurt dışında çok büyük pazar payı olduğunu ve markalaşmak için Turquality projesine dahil olduğu öğrenilmiştir. Mülakat ile birlikte firmanın uluslararası markalaşma süreçleri ele alınmış ve firmanın ülkelere göre ürün farklılaşmasın gittiği öğrenilmiştir. Ürün farklılaşmasının firma için çok önemli başarılar getirdiği de yapılan mülakatlar sonucu öğrenilmiştir. Yapılan bu çalışma ile birlikte firmanın marka ismini özenle seçip, yurt içi ve yurt dışında marka konumlandırma başarısının da ele alıp, ürünlerin fiyat ve dağıtım kanallarının nasıl planlayıp uyguladığı da öğrenilmiştir. Genel olarak bu çalışmanın sonucunda uluslararası pazarda markalaşmak isteyen firmaların, izlemesi gereken yol ve yöntemler ortaya çıkarılmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this project, firstly the brand has been introduced. International marketing and branding were included in the next chapters, and then ready-made clothing sector in Turkey and the world was mentioned too. In addition, Turkish ready-made clothing sector`s efforts about branding in the international markets and what kinds of marketing activities have been done by companies that want to be a brand in international market have been analyzed and evaluated. In accordance to this purpose, some interviews have been done with professional directors from different areas and from different companies that make import-export and domestic trade. As a result of the interviews, it is very clear that branding has the top priority for the company, and the company is the most successful company in the domestic market, and it has a big amount of market share in the international market, and also it has been participating the Turquality project. In addition to results of the interviews, the process about the international branding has been discussed, and the company`s method which is producing different goods for different countries has came to light. After some researches, it is learned that the big part of the company`s success has came with the method of different goods for different countries. In this project, the method of the selection of company`s branding name, the success of brand positioning in domestic and international markets, and the plans and practices about how to determine the goods` price and distribution chain have also been discussed. In general, the steps and methods that need to be followed by a company that wants to be a well-known brand in the international markets were brought to light with this project.