Çok boyutlu öğretim verimliliğinin modellenmesi
Modelling multidimensional instructional efficiency
- Tez No: 624876
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA GÜYER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Verimliliği, Verimlilik, Çok Boyutlu Verimlilik, Enformatik Dersi Uygulaması, Instructional Efficiency, Efficiency, Multidimensional Efficiency, Informatics Courses Implementation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırma öğretim verimliliğinin, çok boyutlu hesaplamasının modellenmesi ve sınanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öncelikle ilgili makalelerden ve Delphi panelistlerinden nitel veriler toplanarak, öğretim verimliliği hesaplama modelinde kullanılabilecek boyutlar belirlenmiştir. Bu yeni boyutlar kullanılarak, hesaplama yöntemi modellenmiş ve ardından öğrenci grubunda uygulanmıştır. Bu nedenle, araştırma sıralı karma yöntem desenlerinden keşfedici sıralı karma araştırma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Alanyazın incelendiğinde, öğretim verimliliği hesaplamalarının, sapma temelli ve oran temelli olmak üzere iki ana grupta toplandığı görülmüştür. Araştırma kapsamını da bu iki gruptan birine dahil olan çalışmalar oluşturmaktadır. Bu çalışmalar sistematik olarak ele alındığında, 9 boyuta ulaşılmıştır. Bu verileri desteklemek amacıyla, Delphi paneli yürütülerek, boyut sayısının birleşim kümesi 15 boyut olarak elde edilmiştir. 15 boyut için, 14 boyutlu performans verimliliği ve kalıcılık verimliliği hesaplamaları ortaya konulmuştur. Enformatik Dersini alan 48 Türkçe Eğitimi Lisans öğrencisinin katılımıyla 8 haftalık uygulama gerçekleştirilerek, öğretim verimlilikleri hesaplanmıştır. Oluşturulan öğretim verimliliği modelinin, alanyazındaki bazı hesaplamalarla korelasyon göstermesi üzerine, daha önemli boyutların olabileceği düşünülmüştür. Bunun için, 14 boyutun farklı kombinasyonları belirlenerek, 8191 farklı olasılığın, mevcut hesaplama modeli ile korelasyonu hesaplanmıştır. Sonuçlar, 7 boyuttan itibaren hangi boyut sayısı olursa olsun, hesaplamanın, 14 boyutlu hesaplama ile korelasyon gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, 14 boyuttan korelasyon gösterenlerin frekansları esas alınarak, önem sırasına göre 3 gruba ayrılmıştır. Buna ek olarak 14 boyuttan hangilerinin anlamlı kümeler oluşturabileceği, kümeleme analizi ile belirlenmiş ve farklı odak grupları dikkate alınarak; etkinlik/aktivite verimliliği, öğrenme düzeyi verimliliği, test verimliliği, zihinsel verimlilik ve eğilim verimliliği olmak üzere 5 adet alternatif öğretim verimliliği hesabı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the aim of modeling and testing the multi-dimensional calculation of instructional efficiency. In the research, firstly qualitative data were collected from the related articles and Delphi panelists, and the dimensions that could be used in the instructional efficiency calculation model were determined. Using these new dimensions, the calculation method was modeled and then applied to the student group. For this reason, the research was carried out by using an exploratory sequential mixed research pattern, one of the sequential mixed method patterns. When the literature is analyzed, it is seen that the instructional efficiency calculations are classified into two main groups as deviation-based and ratio-based. The scope of the research consists of studies that belong to one of these two groups. When these studies are handled systematically, 9 dimensions have been reached. To support this data, the Delphi panel was executed, and the combination set of size numbers was obtained as 15 dimensions. For 15 dimensions, 14-dimensional performance efficiency and retention efficiency calculations are presented. With the participation of 48 Turkish Education Undergraduate students taking the Informatics Course, the 8-week application was carried out and their instructional efficiency was calculated. It is considered that there may be more important dimensions when the instructional efficiency model correlated with some calculations in the literature. For this purpose, different combinations of 14 dimensions were determined and the correlation of 8191 different probabilities with the existing calculation model was calculated. The results reveal that regardless of the size number from 7 dimensions, the calculation correlates with the 14-dimensional calculation. Besides, based on the frequencies of those showing correlation from 14 dimensions, they were divided into 3 groups in order of importance. Also, which of the 14 dimensions can form meaningful clusters, determined by cluster analysis and considering different focus groups; 5 alternative instructional efficiency calculations have been created: activity efficiency, learning level efficiency, test efficiency, cognitive efficiency, and tendency efficiency.