Ürün geliştirme sürecinde kalite fonksiyon göçeriminin uygulanması
Implementing quality function deployment in the product development process
  1. Tez No: 625067
  2. Yazar: GİZEM DOŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Geliştirme, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kalite Fonksiyon Yayılımı, Gölgelendirme Sistemleri, Pergola, Product Development, Quality Function Deployment, Shading Systems, Pergola
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde işletmeler gelişen teknolojiye, artan rekabete uyum sağlamak ve müşteri memnuniyetini maksimize edebilmek için yeni yöntemler arayışındadırlar. Şirketlerin tasarım, planlama, üretim, hizmet ve birçok alanda stratejik bir yöntem belirleme, zamanın gerektirdiği değişim ve yeniliklere açık sürdürebilir bir anlayış ile yönetilme talepleri mevcuttur. Geleneksel yöntemlerin artan rekabet koşullarına ve birimler arası senkronize çalışma yönetimine uygun olmadığının anlaşılmasıyla, uzun vadeli yol haritaları planlayan firmalar yeni yöntemlere kapılarını açmışlardır. Bu yöntemlerden en etkili olanlarından biri Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) İngilizce ifadesiyle Quality Function Deployment (QFD) yöntemidir. KFG yöntemi yeni ürün tasarımı, yeni hizmet sunabilmek, mevcut ürün geliştirme ve süreç yönetimi sağlayan mühendislik çalışmalarında kullanılabilen, müşteri ihtiyaç ve taleplerini temel alan bir metodolojidir. Müşterinin deneyim ve kanaatleri de göz önünde bulundurulduğunda, Kalite Fonksiyon Göçerimi şirketlerin bu arayışında müşterinin sesine kulak verip, belirsizlikleri netleştirerek kuşkusuz daha çözüm odaklı bir yaklaşım sunmaktadır. Tez çalışmamda yapı sektöründe gölgelendirme sistemleri/dış yaşam alanları çözümleri sunan sektöründe öncü bir firmada ürün geliştirme ve süreç iyileştirme aşamalarında kalite fonksiyon göçerimi tekniğinin kullanılabilirliği değerlendirilmiş olup tasarım, planlama, üretim, teslimat ve geri bildirim sürecindeki iyileştirmeler ele alınmıştır. Çalışma ile kısıtlı sayıda bulunan kalite fonksiyon göçerimi literatürüne ve yapı/gölgelendirme sistemleri sektörüne katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, businesses are looking for new methods to adapt to developing technology, increasing competition and to maximize customer satisfaction. There are demands of companies to be able to determine a strategic method in design, planning, production, service, and many areas and to be managed with a sustainable approach that is open to changes and innovations required by time. It was found that traditional methods are not suitable for increasing competition conditions and synchronized work management between units, companies planning long-term road maps have opened their doors to new methods. One of the most effective methods is Quality Function Deployment (QFD). QFD method is a methodology based on customer needs and demands which can be used in engineering studies that provide new product design, new services, existing product development and process management. When the experience and opinion of the customer are also taken into consideration, Quality Function Deployment provides a more solution-oriented approach by listening to the voice of customer and clarifying the uncertainties in the search of the companies. In my thesis, the usability of quality function deployment technique in product development/process improvement stages of a leading company providing shading systems/outdoor living solutions in the construction sector was evaluated and improvements in design, planning, production, delivery, and feedback process were discussed. This study aims to contribute to the literature on quality function deployment which is limited and to the construction/shading systems sector.