The evolution of mathematical practices in a seventh-grade classroom: Analyzing students' development of proportional reasoning
Bir yedinci sınıfta matematiksel uygulamaların gelişimi: Öğrencilerin orantısal akıl yürütmelerinin gelişiminin incelenmesi
  1. Tez No: 625104
  2. Yazar: RUKİYE AYAN CİVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE IŞIKSAL BOSTAN, DOÇ. DR. MICHELLE STEPHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf içi Matematiksel Uygulamalar, Orantısal Akıl Yürütme, Gerçekçi Matematik Eğitimi, Tasarı Araştırması, Varsayıma Dayalı Öğrenme Rotaları, Classroom Mathematical Practices, Proportional Reasoning, Realistic Mathematics Education, Design Research, Hypothetical Learning Trajectories
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 492
Özet
Bu çalışmanın birinci amacı, yedinci sınıfta orantısal akıl yürütmenin öğretilmesi için bir varsayıma dayalı öğrenme rotası ve ilgili etkinlik dizisinin geliştirilmesi, test edilmesi ve düzenlenmesidir. Çalışmanın ikinci amacı öğrencilerin informel ve formel araçlarla ortaklaşa akıl yürütmelerinin ve bu akıl yürütmenin Gerçekçi Matematik Eğitimi perspektifi doğrultusunda formel araçlarla akıl yürütmeye doğru gelişiminin açıklanmasıdır. Üçüncü amaç ise, öğrencilerin orantısal akıl yürütmeye yönelik fikir ve kavramların ortaklaşa gelişiminin ortaya konulmasıdır (sınıf içi matematiksel uygulamalar analizi). Bu amaçlar doğrultusunda, Amerika Birleşik Devletleri'nde Stephan ve arkadaşları tarafından geliştirilen etkinlik dizisi Tasarı Tabanlı Araştırma perspektifiyle iki yıl içerisinde ardışık iki tasarı deneyinde test edilmiş ve düzenlenmiştir. Çalışmanın verileri, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir devlet okulunda görev yapan deneyimli bir ortaokul matematik öğretmeninin iki yedinci sınıfında iki yıl içerisinde toplanmıştır. İkinci tasarı deneyinde altı haftalık sürede gerçekleşen sınıf içi uygulamanın video kayıtları Toulmin'in argümantasyon modelinin Stephan ve Rasmussen tarafından uyarlanan analiz yöntemi ile analiz edilmiştir (sınıf içi matematiksel uygulamalar analizi). Sınıf içi matematiksel uygulamalar analizine yönelik bulgular, en genelde, geliştirilen etkinlik dizisinin bir sınıfın orantısal akıl yürütme becerilerinin basitten karmaşığa doğru ilerleyen bir biçimde geliştirilmesinde önemli derecede potansiyele sahip olduğunu göstermiştir. Özelde ise, öğrencilerin resimler ve oran tablolarıyla (informel araçlar) orantısal durumları anlamlandırmaya başladıkları ve bu durumun süreç içerisinde oran ve orantının sembolik gösterimleriyle (formel araçlar) akıl yürütmeye doğru geliştiğini göstermiştir. Son olarak, çalışmanın bulgularına göre sınıf içerisinde etkinlik dizisinin uygulanması süresince beş matematiksel uygulamanın ortaya konduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The first purpose of this study is to develop, test, and revise a Classroom Hypothetical Learning Trajectory and related instructional sequence for teaching proportional reasoning in seventh-grade. The second purpose is to explain students' communal ways of reasoning with informal tools and how this reasoning evolves over time to reasoning with formal tools in line with a Realistic Mathematics Education perspective. The third purpose is to document students' collective development of mathematical ideas and concepts related to proportional reasoning (i.e., documenting mathematical practices). To those ends, an instructional sequence developed in the United States by Stephan and colleagues was tested and revised in two subsequent design experiments in two years with a design-based research perspective. Data were collected from an experienced middle school mathematics teacher's two seventh-grade classrooms in two years in a public school in Altındağ District of Ankara. The videotapes of the classroom implementation in the second experiment, which lasted six weeks, were analyzed by an adaptation of Toulmin's argumentation model (Classroom Mathematical Practices Analysis). Findings showed that the instructional sequence has extensive potential in supporting a classroom community's proportional reasoning in increasingly sophisticated ways. In particular, it revealed that the classroom community started to make sense of proportional situations by reasoning with pictures and ratio tables (informal tools), and this reasoning evolved to reasoning with the symbolic representations of ratio and proportion (formal tools). Lastly, it presented that five mathematical practices were established in the classroom.