Arterial aterosklerozun, abdominal deri altı yağ kalınlığı ile ilişkisi
Relationship between atheroma and abdominal subcutaneous fat thickness
  1. Tez No: 625111
  2. Yazar: ZEKİYE GÖZDE KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otopsi, ateroskleroz, karın cilt altı yağ doku, autopsy, atherosclerosis, abdominal subcutaneous adipose tissue
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Giriş: Kardiyovasküler hastalıklar gelişmekte olan ülkelerde ölümün en önde gelen sebebidir. Kardiyovasküler hastalıklar içerisinde en sık ölüm koroner ateroskleroza bağlı olmaktadır. Ateroskleroz; endotel disfonksiyonu, dislipidemi ve enflamatuvar hücrelerin rol oynadığı, birçok risk faktörünün tetiklediği kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Ateroskleroz oluşumunu vücutta kontrolsüz yükselen lipit içeriğinin artması tetiklemektedir. Santral obezitesi olup beden kitle indeksi normal olan bireylerde kardiyovasküler hastalık riski, vücut kitle indeksi obezite ile uyumlu olup bel çevresi normal olan bireylerden daha yüksek bulunmaktadır. Bu durum da santral obezitenin ateroskleroz için daha önemli bir risk faktörü haline getirmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, karın bölgesi cilt altı yağ doku kalınlığını, vücuttaki arteriyel ateroskleroz sıklığı ile kıyaslayarak, abdominal obezitenin kardiyovasküler hastalıklar açısından önemini gösterebilmektir. Metot: 01.07.2019-31.01.2020 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'nde otopsileri yapılan ve çalışmamız için uygun bulunan 100 vaka prospektif olarak incelenmiştir. Vakaların antropometrik ölçümleri, karın cilt altı yağ doku kalınlıkları ve damar sistemindeki aterom plak yoğunlukları kıyaslanmıştır. Bulgular: İncelenen vakaların karın cilt altı yağ doku kalınlıklarının ortalaması 41.86 mm (SS: 13.30) bulunmuş olup, erkek vakaların ortalaması 40.36 mm (SS: 11.00), kadın vakaların ortalaması ise 46.34 mm (SS: 18.12) olarak saptandı. Karın cilt altı yağ doku kalınlığının bel/boy ve bel/kalça oranına bağlı olarak arttığı görüldü. Karın cilt altı yağ doku kalınlığının, koroner damarlar, aort çıkışı ve karotis arter bifurkasyonlarındaki ateroskleroz yoğunluğu ile ilişkisi saptandı. Sonuç: Adli tıp pratiğinde yaygın olarak kullanılmayan antropometrik ölçümlerin özellikle aterosklerotik hastalıklar için etkin bir yol gösterici olabileceği; yaşayan kişilerde, ultrasonografi gibi noninvaziv bir yöntemle ölçülebilen ve erken tespit edilebilen bir parametre olarak karın cilt altı yağ doku kalınlığının kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases are the leading cause of death in developing countries. The most common death among cardiovascular diseases is due to coronary atherosclerosis. Atherosclerosis is a chronic inflammatory disease in which endothelial dysfunction, dyslipidemia and inflammatory cells play a role, triggered by many risk factors. The formation of atherosclerosis is triggered by the uncontrolled increase in lipid content in the body The risk of cardiovascular disease is higher in individuals having a normal body mass index with central obesity than individuals having high body mass index with normal waist circumference. This situation shows that central obesity is a more important risk factor for atherosclerosis. Aim: The aim of this study is to show the importance of abdominal obesity in terms of cardiovascular diseases by comparing the subcutaneous adipose tissue thickness of the abdominal region with the frequency of arterial atherosclerosis in the body. Method: Between the day of 01.07.2019-31.01.2020, 100 cases that were found suitable for our study were prospectively examined in Forensic Medicine Institute, Ankara Group Presidency, Morgue Specialization Department. Anthropometric measurements of the cases, subcutaneous adipose tissue thickness and atheroma plaque densities in the vascular system were compared. Results: The mean subcutaneous adipose tissue thickness of the cases examined is 41.86 mm (SD: 13.30), the average of male cases is 40.36 mm (SD: 11.00) and the average of female cases is 46.34 mm (SD: 18.12). It was observed that abdominal subcutaneous fat tissue thickness increased depending on waist/height and waist/hip ratio. Abdominal subcutaneous fat tissue thickness correlation with the density of atherosclerosis in coronary vessels, aortic outflow and carotid artery bifurcations was determined. Conclusion: It is believed that anthropometric measurements, which are not widely used in forensic practice, may be an effective guide especially for atherosclerotic diseaseses. For living human beings, abdominal subcutaneous adipose tissue thickness measured and determined early by a noninvasive method such as ultrasonography, can be used as a parameter.