Kadın çalışanların yönetime katılmasının iş tatmini ilişkisi: Bayrampaşa Belediyesi örneği
To participate in women employees in management job satisfaction relation: Bayrampaşa Municipality example
  1. Tez No: 625166
  2. Yazar: EMEL GÜREK
  3. Danışmanlar: DR. HÜSEYİN ARSLAN, PROF. DR. MUSTAFA AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler, Çalışanların Yönetime Katılımı, Kadın Çalışanlar, Municipality, Employees' Participation in Management, Women Employees
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tarihsel gelişim süreci içerisinde kadın, insanlığın başlangıcı ile birlikte iş hayatına farklı şekillerde katılmıştır. Günümüzde, kadın çalışanların çalışma yaşamındaki yükselen konumları arasında belediyeler de görülmektedir. Ataerkil bir düzende kadın çalışanların yönetime katılımlarının sağlanması, doğal motivasyona olan desteği, iş tatmini, iş yeri ve işine sahiplenme duygusunu artıracaktır. Türkiye'de belediyelerde çalışanların yönetime katılımı ve de daha önemlisi kadın çalışanların yönetime katılma konusuna gereken seviyede ilgi gösterilmemektedir. Bundan dolayı bu çalışmada İstanbul'da yer alan Bayrampaşa belediyesindeki kadın çalışanların yönetime katılımının iş tatmini ilişkisi konusu amaçlanmıştır. Söz konusu çalışmada tespit edilen sonuçlara göre; kadın katılımcıların büyük çoğunluğunu lise ve üniversite mezunları, mavi yakalılar oluşturmuştur. Yönetime katılma ölçeği sorularına ait ortalamalarda; en yüksek puanın 'Kurumunuzda her zaman çalışanlarla yöneticiler arasında karşılıklı sevgi ve saygının olması' sorusu, en düşük puanın ise 'Faaliyetlerde yapılacak değişikliklerde çalışanların görüşlerine başvurulması' sorusu olduğu tespit edilmiştir. İş doyum ölçeği sorularına ait en yüksek puanın 'Beni her zaman meşgul etmesi bakımından', en düşük puanın ise 'Ara sıra değişik şeyler yapabilme şansım olması bakımından', sorularına geldiği tespit edilmiştir. Ölçekler ile eğitim durumu arasındaki ilişkiye ait sonuçlarda, anlamlılığın sadece içsel doyum ile genel doyum alt boyutlarında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the course of historical development, women participated in business life in different ways with the beginning of humanity. Today, municipalities are among the rising positions of women workers in working life. Ensuring the participation of women employees in a patriarchal order in management will increase their support for natural motivation, job satisfaction, workplace and sense of ownership. There is no attention paid to the participation of women employees in management municipalities in Turkey. Therefore, the aim of this study is to investigate the relationship between job satisfaction and participation of women workers in a municipality in Istanbul. According to the results determined in the study; the majority of female participants were high school and university graduates and blue collar. In the averages of participation scale questions; the highest score has been the question“mutual love and respect between employees and managers in your organization, and the lowest score was has been the question ”consulting employees' opinions about changes in activities“. It has been found that the highest score of the job satisfaction scale questions was has been the question ”Always keep me busy" and the lowest score has been the question 'I have the chance to do different things from time to time'. In the results of the relationship between the scales and educational status, it has been found that the significance was only in the internal satisfaction and general satisfaction sub-dimensions.