Karanlık üçlü'nün kariyer tercihlerine etkisi üzerine bir araştırma
A study on the effect of the dark triad in career preferences
  1. Tez No: 625316
  2. Yazar: HASAN DAĞTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKSUN DİDEM ÜLBEĞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karanlık üçlü, kariyer tercihi, mesleki ilgi, makyavelizm, narsisizm, psikopati, The Dark Triad, career choice, occupational interest, machiavellianizm, narcissism, psychopathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Makyavelizm, narsisizm ve psikopati üçlemesinden oluşan Karanlık Üçlü'nün (Dark Triad), bireylerin kariyer tercihlerini nasıl etkilediği Holland'ın mesleki ilgi kuramı ekseninde araştırılmıştır. Gerçekçi, araştırmacı, sanatçı, sosyal, girişimci ve geleneksel kariyer tercihlerinin, bireylerin Karanlık Üçlü eğilimlerine göre değişiklik gösterip göstermediği, bu değişikliklerin demografik yönden farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda gelecek çalışmalara ışık tutulmuş ve bazı önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma İşletme bölümü öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya toplamda 418 katılımcı iştirak etmiştir. Katılımcıların 196'sı erkek, 222'si ise kadındır. Çalışmada bulgulara ulaşmak amacıyla açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yapısal eşitlik modeli, korelasyon analizi ve çok boyutlu örnekleme analizi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirliği doğrulanmıştır. Hipotezler sınanması sonucunda 18 hipotezden 4 tanesi desteklenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is investigated how Dark Triad which is composed of Machiavellianism, narcissism and psychopathy, affects individuals career choices on the axis of Holland's occupational interest. Whether the realistic, investigative, artistic, social, enterprising and conventional career preferences change according to The Dark Triad tendencies of the individuals has been investigated. And whether these changes differ demographically was investigated. In light of the findings, future studies were shed light and some suggestions were given. This study was conducted on the students of Business Administration department. A total of 418 participants participated in the study. 196 of the participants are men and 222 are women. In the study, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, structural equation model, correlation analysis and multidimensional sampling analysis were used to reach the findings. The reliability of the scales used in the study was confirmed. As a result of testing hypotheses, 4 of 18 hypotheses were supported. The results obtained in the study are discussed within the scope of the literature.