Türkiye'deki banka kredilerinin net KOBİ oluşumuna etkisi
Turkey bank loans effect on net SME formation
  1. Tez No: 625343
  2. Yazar: YASEMİN ALICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Net KOBİ Oluşumu, Bankacılık Sektörü Kredileri, Canlı Kredi, Donuk Alacak, Sanayi Üretim Endeksi, Net SME Formation, Total Banking Sector Loans, Living Loans, Non-Performing Loans, Industrial Production Index
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Türkiye'de fon kaynaklarına erişimde zorluklar yaşandığı literatürde belirtilmektedir. Başlıca fon kaynağı olarak sayılabilecek banka kredilerine erişimde yaşanan zorluklardan dolayı, yeni Küçük ve Orta Büyüklükte İşletme oluşturmakta zorlanılmakta ve ekonomi daha gelişmiş seviyelere ulaşamamaktadır. Fon kaynaklarına erişimde yaşanan sorunların temel nedenleri arasında kredi dilimlemesi (kredi tayınlaması) olduğu düşünülmektedir.“Türkiye'deki Banka Kredilerinin Net KOBİ Oluşumuna Etkisi”başlıklı tez ile; kredi dilimlemesi sorununun çözümü ve ekonomik gelişimi destekleme için; bankacılık sektörü kredilerinin net KOBİ oluşumuna ve dolaylı olarak Sanayi Üretim Endeksi'ne etkisi incelenmiştir. Optimal banka grubundan ve alandan kullandıracak kredilerin hem kredi dilimlemesi sorununu en aza indirgeyebileceği hem de ekonomiyi daha yüksek seviyelere taşıyabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmada; net KOBİ oluşumu, bankacılık sektörü kredileri ile Sanayi Üretim Endeksi arasında ara değişken olarak kullanılarak; kamu ve kamu dışı sermayeli banka ayrımında Sanayi Üretim Endeksi'ni en çok katkı sağlayan Toplam ve Canlı Kredi ile Donuk Alacak kullandırılan istatistiksel bölge, il ve faaliyet alanları tespit edilmiştir. 2010:01-2018:06 verileri kullanılarak hazırlanan çalışmada, ADF ve Yapısal Kırılmalı Birim Kök Testi, ARDL, Toda Yamamoto Nedensellik testi ve panel veri için; ADF Birim Kök Testi, SwamyS, Westerlund İstatistikleri ve Dumitrescu Hurlin Nedensellik Testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bazı bölgesel bulgulara göre; Batı Anadolu istatistiksel bölgesinin dışındaki bölgeler için, kamu dışı sermayeli bankalar tarafından kullandırılan kredilerin net KOBİ oluşumunu dolayısıyla Sanayi Üretim Endeksini olumlu etkilediği bulunmuştur. İl bazında yapılan analizlerde ise; Giresun, Zonguldak, Gümüşhane, Gaziantep ve Artvin başta olmak üzere hemen hemen tüm illerde her iki sermaye grubunda da verilen kredilerin ekonomiyi olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Daha önce literatürde yapılmış çalışmalar ile ilgili olan sonuçlar, literatür ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
It is stated at the corresponding literature that there have been difficulties in reaching fund sources in Türkiye. As a result of difficulties in reaching, bank loans; there are troubles in setting up new Small and Medium Sized Enterprises and economy cannot reach more developed levels. There is thought to be credit rationing problem as one of the basic reasons. It is analyzed with the thesis; titled“Turkey Bank Loans Effect on Net SME Formation”; that banking sector loans effect on net SME formation and indirectly Industrial Production Index; for solving credit rationing problem and supporting economic development. It is thought that; optimal bank groups loan lending in optimal areas; both could decrease credit rationing problem to minimum levels and carry economy to more developed levels. In this context, it is aimed to contribute government's SME formation support policies and banks' credit policies. Sub-groups of statistical territorial units, provinces and field of activities are stated; for the segmentation of banks with state capital and non-state (private) capital; and for Total Loans, Living Loans and Non-Performing Loans groups; by using net SME formation, as intermediary variable between banking sector loans and Industrial Production Index. The tests used with the data; 2010:01-2018:06 are ADF and Structural Break Unit Root Tests, ARDL, Toda Yamamoto Causality Test and for panel data; ADF Unit Root Test, SwamyS, Westerlund Statistics and Dumitrescu Hurlin Causality Tests. According to the results of the statistical regional analysis performed; in terms of non-performing loans; for statistical regions out of West Anatolia region; loans by banks with private capital tend to develop net SME formation and indirectly Industrial Production Index. As a result of the analysis done through provinces; the loans given, in almost all the provinces, leading by Giresun, Zonguldak, Gümüşhane, Gaziantep and Artvin by both capital groups, tend to improve the economy. The results are compatible with the literature.