Daday'da dini hayat
Religious life in daday
- Tez No: 625344
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AYDINALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, dini hayat, dindarlık, geleneksel toplum ve din, saha araştırması, anket
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Din insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip toplumsal bir gerçekliktir. İlkel kavimlerden günümüz modern toplumlarına kadar bütün insan topluluklarında din olgusuna rastlanılmıştır. Kendisine toplumu ve ondan zuhur eden tüm halleri ve bunların karşılıklı etkileşimlerini konu edinen sosyoloji ile onun bir alt dalı olan din sosyolojisi, bireyin inandığı dinin yaşadığı toplum içerisinde sergilediği davranış örüntüsüne, duygularına, sosyal olay, olgu ve süreçlere olan etkisini sıklıkla incelemiştir. Sosyal bir işleve sahip olan din, toplumu ve içinde bulunduğu kültürü her yönüyle etkilerken, toplum ve kültürel dinamikler de dini birçok yönüyle şekillendirmiştir. Dinin toplum, toplumun da din üzerindeki etkilerini daha net bir biçimde ortaya koyabilmek için din sosyolojisi içerisinde teorik araştırmalardan ziyade pratik saha araştırmalarına başvurulmaktadır. Ülkemizin mevcut dini yapısını ortaya koyan büyük resme katkı sağlayabilmek amacıyla geleneksel toplum özelliği gösteren Kastamonu ili Daday ilçesinde tarafımızca dini hayat araştırması yapılmıştır. Yapılan saha çalışması ile araştırma bölgesinin itikat, ibadet, davranış ve sosyal tutumlarının tespitine, toplumsal faktörlere göre dini yaşamın nasıl bir farklılaşma gösterdiğinin izahına çalışılmıştır. Aynı zamanda araştırma ile bölgenin itikadi inanç seviyesinden; günlük ibadetlerle, hac, oruç, zekât gibi farz ibadetlere; faiz, kredi kullanımı, alkol, aile ilişkileri, flört, dua, din adamları gibi pek çok farklı toplumsal olay hakkındaki kanaatlerine ve tüm bu kanaatlerin cinsiyete, yaşa, eğitime, mesleğe, medeni duruma göre farklılık arz edip etmediğine dair sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion is a social reality with a history as old as humanhistory. From the primitive tribes to the modern societies of today, the phenomenon of religion has been found in all human societies. Sociology, which deals with the society and all the situations that emerge from it and their interactions, has frequently examined the effect of the individual's religion on the behavior pattern, emotions, socialevents, phenomena and processes in the society in which he believes. Religion, which has a social function, affects society and culture in every aspect, while society and cultural dynamics have shaped religion in many aspects. In order to reveal the effects of religion on society and society on religion, practical field research rather than theoretical research is used in sociology of religion. In order to contribute to the big picture that reveals the current religious structure of our country, we conducted a case study on religious life in Daday district of Kastamonu province, which has the characteristic of traditional society. The case study was conducted to determine the religious beliefs, worship, attitudes and social behaviors of the research area and to explain the differentiation of religious life according to social factors. At the same time, the research and the belief level of the region's creed; daily worship, pilgrimage, fasting, obligatory worship such as zakat; interest, credit usage, alcohol, family relations, dating, prayer, clergy and many other social events such as gender, age, education, profession, marital status of the results have been reached. Keywords :Religion, religious life, religiosity, traditional society and religion, field research, survey