Katarakt cerrahisi sonrası oküler yüzey sağlığının değerlendirilmesi ve oküler yüzey sağlığını etkileyen risk faktörlerinin incelenmesi
Evaluation of ocular surface health after cataract surgery and examination of risk factors affecting ocular surface health
  1. Tez No: 625384
  2. Yazar: RECEP KARAÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KORAY GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ışık maruziyeti, katarakt, meibomiangrafi, ultrason enerjisi, cataract, light exposure, meibomiangraphy, ultrasound energy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kamaç: Katarakt cerrahisi sonrası oküler yüzey sağlığının değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin incelenmesi Materyal ve Metod: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine başvuran ileriye dönük olarak planlanan çalışmaya sistemik hastalığı olmayan ve katarakt cerrahisi planlanan 65 hastanın 80 gözü dahil edildi. Hastalar ışık maruziyetine (IM) göre 2 gruba gruba ayrıldı. (Grup 1: IM< 19 dk n:40, Grup 2: IM>19 dk , n:40). Hastaların göz yaşı kırılma zamanı ( GKZ) , Schirmer 2 testi (SCH) , OSDI anketi , meibomiangrafi , endotel spekülometri değerleri ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası birinci hafta ve birinci ayda değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 56.5 ± 3.8 (48.0-67.0) dır 28'sı (%43) erkek, 37'sı (%57 ) kadındı. Hastaların flöresein ile gözyaşı kırılma zamanındaki değişimi preop, postoperatif 1.hafta ve 1. ay değerleri sırasıyla 10.46 sn, 8.16 sn ve 9.7 sn olarak ölçülmüştür. Schirmer testi ortalaması değişimi preop, postoperatif 1. hafta ve 1. ay değerlerisırasıyla 12.68 mm, 11.63 mm ve 12.31 mm olarak ölçülmüştür. OSDİ ortalaması değişimi preop, postoperatif 1.hafta ve 1. ay değerlerisırasıyla 23.83, 39.85 ve 31.52 olarak ölçüldü. Tüm popülasyonda ameliyat öncesi değere göre postoperatif 1. Haftada GKZ, SCH ve meibomiangrafi skorunda azalma gözlenirken, OSDI skorunda anlamlı artış gözlendi. Postoperatif 1. ayda bu değerlerde düzelme mevcut olmakla beraber ameliyat öncesi duruma dönmemişti. Sonuç: Çalışmamız gösteriyor ki ışık maruziyeti ve kümülatif ultrason enerji katarakt cerrahisinden sonra kuru göz hastalığına katkı sağlayan muhtemel risk faktörlerindendir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate ocular surface health after cataract surgery and assessment of risk factors affecting ocular surface health Materials and Methods: This prospective study included 80 eyes of 67 patients who had no any systemic diseases and planned cataract surgery at the Department of Ophthalmology, Erciyes University School of Medicine. Patients were divided into two groups (Group 1: LE< 19 min n:40, Grup 2: IM>19 min, n:40) according to light exposure (LE). Tear break-up time (BUT), Schirmer 2 test (SCH), OSDI questionarre, meibomiangraphy and endotel speculometrie values of the patients were evaluated before and one week and one month after the surgery. Results: Mean age of all patients is 56.5± 3.8 (48.0-67.0) years and 28 (43%) of them were male, 37 (57%) of them were female. Fluorescein tear break-up time changes before, 1 week and 1 month after the surgey were measured as 10.46 sec, 8.16 sec and 9.7 sec respectively. The mean Schirmer test change preoperatively and 1st week and 1st month after the surgery was measured as 12.68 mm, 11.63 mm and 12.31 mm, respectively. The mean change in OSDI preoperatively and 1st week and 1st month after the surgery was measured as 23.83, 39.85 and 31.52, respectively. There was a significant decrease in BUT, SCH and meibomiangraphy scores and a significant increase in OSDI score in the first postoperative week. Although there was an improvement in these values at 1 month postoperatively, it did not return to preoperative condition. Conclusion: Our study shows that light exposure and cumulative ultrasound energy are possible risk factors contributing to dry eye disease following uneventful cataract surgery.