Ayak ve ayak bileği cerrahisinde analjezi amacıyla yapılan popliteal bloğun ve kullanılan bupivakain konsantrasyonunun etkinliği
- Tez No: 625550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ TUNCEL TEKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: popliteal blok, ağrı, kronik ağrı, lokal anestezik konsantrasyonu, popliteal block, pain, chronic pain, local anesthetic concentration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Elektif ayak-ayak bileği cerrahisi geçiren hastalara postoperatif dönemde uygulanan popliteal bloğun akut ve kronik dönemde ağrı, hasta memnuniyeti, opioid kullanımı ve mobilizasyona olan etkisini belirlemek ve kullanılan bupivakain konsatrasyonunun, popliteal bloğa olan etkisini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız prospektif, randomize ve çift kör olarak planlandı. Etik kurul onayı alındıktan sonra, elektif ayak-ayak bileği cerrahisi geçiren ASA I-II-III ve 18-85 yaş arası 67 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar zar yöntemiyle 3 gruba ayrıldı. Grup 1'e %0.25 konsantrasyonda 8 ml bupivakain ile toplam 16 ml'lik, Grup 2'ye %0.166 konsantrasyonda 8 ml bupivakain ile toplam 24 ml'lik lokal anestezik solüsyon hazırlandı.Operasyon bitiminde G1 ve G2'deki hastalara hazırlanan solüsyon ile ultrason eşliğinde popliteal siyatik sinir bloğu uygulandı. G3 (Grup 3) ise, kontrol grubu olarak belirlendi ve blok uygulanmadı. Daha sonra hastaların, 12,24,36. saatlerde ve 1,2,3 ve 6. aylarda NRS skoru, duyu ve motor blok (Holmenn Skala'sına göre), toplam kullanılan opioid dozu, ilk mobilizasyon zamanı, ilk opioid gereksinim zamanı ve ilk ağrı zamanı kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların demografik verileri, eğitim düzeyi, operasyon süresi ve operasyon türü gruplar arasında benzerlik gösteriyordu. G3'te, G1 ve G2'ye göre postoperatif toplam opioid dozu (G1:0(100), G2:0(100), G3:200(150) mg) daha fazla (p˂0.001), hastaların mobilizasyon süresi (G1:16(8), G2:16(8), G3:24(15) saat) daha uzun (p:0.043), ilk ağrı zamanı (G1:6(9), G2:4(5), G3:2(2) saat) daha erken (p:0.001), akut dönemde tüm zamanlarda NRS skoru daha yüksek bulundu. Kronik dönemde (6 ay) ağrı saptanan olgu sayıları (NRS skoru ≥3 olanlar) G1:2(%8.3), G2:1(%4,5), G3:11(%52.4) olduğu görüldü (p˂0.001). Duyu ve motor blok değerlendirildiğinde, her üç grup arasında fark bulunamamıştır. Her üç grupta da komplikasyona rastlanmamıştır. Sonuç: Popliteal siyatik sinir blok uygulaması, akut ve kronik dönemde ağrı oluşumunu engellemekte, mobilizasyon süresini kısaltmakta ve opioid kullanımını azaltmaktadır. Ancak kullanılan ilacın konsantrasyonunu değiştirmek, NRS skoru, opioid kullanımı, mobilizasyon zamanı, hasta memnuniyeti, duyu ve motor bloğun geri dönüşü açısından bir fark yaratmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the acute and chronic effect of popliteal block applied in the postoperative period on pain, patient satisfaction, opioid use and mobilization in the postoperative period in patients undergoing elective foot and ankle surgery. Our secondary goal is to compare the effect of the different bupivacaine concentrations used on the popliteal block. Methods: Our study was planned as prospective, randomized and double-blind. After obtaining ethics committee approval, 67 patients undergoing elective foot-ankle surgery were included in the study. The ASA scores of the patients were ASA I-II-III and their age ranges were 18-85. The patients were divided into 3 groups by the dice method. Group 1 (G1) was prepared with 0.25% concentration of 8 ml bupivacaine in 16 ml local anesthetic solution. Group 2 (G2) was prepared with 0.166% concentration of 8 ml bupivacaine in 24 ml local anesthetic solution. The popliteal sciatic nerve block was applied to patients in G1 and G2 at the end of the operation with the guide of ultrasound. Group 3 (G3) was determined as the control group and no block was applied. Then, the NRS score, sensory and motor block (according to Holmenn Scale), the total opioid dose used, first mobilization time, first opioid requirement time and first time of pain to appear of the patients were recorded at 12, 24, 36 hours and at 1,2,3 and 6 months. Results: Demographic data, education level, duration of operation and type of operation were similar between the patient's groups. Total postoperative opioid dose (G1: 0 (100), G2: 0 (100), G3: 200 (150) mg) was found higher (p˂0.001), mobilization time of patients (G1: 16 (8), G2: 16 (8), G3: 24 (15) hours) was found longer (p:0.043), the time when the pain was first felt (G1: 6 (9), G2: 4 (5), G3: 2 (2) hours) was earlier (p:0.001) and finally NRS score was found higher at all times in the acute period, in G3 than G1 and G2. In the chronic period (6 months), the number of cases with pain (NRS score ≥3) was found to be G1: 2 (8.3%), G2: 1 (4.5%), G3: 11 (52.4%) (p˂0.001). When sense and motor block were evaluated, no difference was found between all three groups. No complications were encountered in all three groups. Conclusion: Popliteal sciatic nerve block application reduces pain in acute period and prevent chronic pain, shortens mobilization time and reduces opioid use. However, changing the concentration of the local anesthetics, makes no difference in terms of NRS score, opioid use, mobilization time, patient satisfaction and return of sensory and motor block.