Oküler tutulumu olan ve oküler tutulumu olmayan behçet hastalarının optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile değerlendirilmesi
Evaluation of patients with behçet's disease with ocular involvement and patients with behçet's disease without ocular involvement using optic coherence tomography angiography (OCTA)
  1. Tez No: 625601
  2. Yazar: DİLHAN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE FEYZA ÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Behçet üveiti, kapiller pleksus dansitesi, Optik Koherens Tomografi Anjiyografi (OKTA), Behçet's disease, Behçet uveitis, capillary plexus density, Optic Coherence Tomography Angiography (OCTA)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) kullanılarak, oküler tutulumu olan ve oküler tutulumu olmayan Behçet hastalarının makülalarındaki vasküler değişikliklerin kantitatif olarak değerlendirilmesi; birbirleriyle ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği üvea biriminde takipli panüveit veya posterior üveit geçirmiş Behçet hastaları ile cildiye Behçet polikliniğinde takipli, oküler tutulumu olmayan Behçet hastaları ve sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile santral maküler kalınlık (SMK), foveal avasküler zon alanı (FAZ), total derin kapiller pleksus dansitesi, total yüzeysel kapiller pleksus dansitesi, derin parafoveal kapiller pleksus dansitesi ve yüzeysel parafoveal kapiller pleksus dansitesi değerleri elde edildi. Bu değerler gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bu değerlerin görme keskinliği ve hastalık süresi ile korelasyonu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 48 hastanın ve 22 sağlıklı bireyin toplam 129 gözü dahil edildi. Hastalar 18-65 yaş aralığında olup yaş ortalaması oküler tutulumu olan grupta 41,9, oküler tutulumu olmayan grupta 41,0, kontrol grubunda 44'tü. Oküler tutulumu olan hastaların %45,5'i kadın, % 54,5'i erkek, oküler tutulumu olmayan grubun %42,3'ü kadın, %57,7'si erkek; kontrol grubunun %45,4'ü kadın, %54,6'sı erkekti. Hastalık süresi oküler tutulumu olan grupta ortalama 11,7 yıl, oküler tutulumu olmayan grupta 10,6 yıldı. Grupların FAZ alanı, total yüzeysel kapiller pleksus dansitesi, total derin kapiller pleksus dansitesi, derin parafoveal kapiller pleksus dansitesi ve yüzeysel parafoveal kapiller pleksus dansitesi ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Oküler tutulumu olan grupta kapiller pleksus dansiteleri diğer gruplara göre düşük; FAZ alanı kontrol grubuna göre yüksek saptandı. Oküler tutulumu olan grupta en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ile bu parametrelerin pozitif yönde (FAZ dışında); hastalık süresi ile negatif yönde ilişkili olduğu görüldü. Oküler tutulumu olmayan grup ile kontrol grubu arasında FAZ, total yüzeysel kapiller pleksus dansitesi, total derin kapiller pleksus dansitesi, derin parafoveal kapiller pleksus dansitesi ve yüzeysel parafoveal kapiller pleksus dansitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA), Behçet üveitinde maküler mikrovasküler değişiklikleri saptamada önemli bir görüntüleme yöntemidir. Oküler tutulumu olmayan Behçet hastalarında kontrol grubuyla karşılaştırıldığında makülada mikrovasküler değişiklikler saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study we aimed to compare macular microvascular changes quantitatively in patients with Behçet's disease who have ocular involvement and in patients who do not have ocular involvement using Optic Coherence Tomography Angiography (OCTA). Methods: We included patients who had panuveitis or posterior uveitis due to Behçet's disease and are followed in Haseki Research and Training Hospital Ophthalmology Clinic, Uvea Department and patients with Behçet's disease who do not have any ocular involvement and are followed in dermatology department and healthy control group to our study. Central macular thickness, foveal avascular zone (FAZ) , total superficial capillary plexus density, total deep capillary plexus density, deep parafoveal capillary plexus density and superficial parafoveal capillary plexus density values were evaluated. These values were compared between the groups statistically. The correlation of these values with visual acuity and disease duration were investigated. Results: 129 eyes of 48 patients and 22 healthy controls were included. The patients were between 18-65 years old and mean age was 41,9 in the ocular involvement group and was 41 in the no ocular involvement group; it was 44 in the healthy subjects. The ocular involvement group had females 45,5% and males 54,5% ; the no ocular involvement group had females 42,3% and males 57,7%. The control group had females 45,4% and males 54,6%. The mean disease duration was 11,7 years in ocular involvement group and 10,6 years in non-ocular involvement group. Statistically significant differences were found between groups in terms of FAZ, total superficial capillary plexus density, total deep capillary plexus density, deep parafoveal capillary plexus density and superficial parafoveal capillary plexus density. Capillary plexus densities were found to be low in ocular involvement group compared to the others, FAZ area was larger compared to the control group. These parameters were positively correlated with best corrected visual acuity (excluding FAZ) ; and negatively correlated with disease duration. No difference was found between no ocular involvement group and control group in terms of foveal avascular zone (FAZ) , total superficial capillary plexus density, total deep capillary plexus density, deep parafoveal capillary plexus density and superficial parafoveal capillary plexus density. Conclusion: Optic Coherence Tomography Angiography (OCTA) is an important imaging modality in investigation of microvascular changes in Behçet uveitis. No difference were found in terms of macular microvascular changes in Behçet's disease patients without ocular involvement when compared to control group.